Administratie

Asociaţia “România prinde rădăcini” luptă pentru modificarea legii perdelelor forestiere

Asociaţia “România prinde rădăcini” luptă pentru modificarea legii perdelelor forestiere

Mihai Tatulici, preşedintele Asociaţiei “România prinde rădăcini”, s-a întâlnit ieri, în Sala Rondă a Palatului Administrativ cu primari din judeţul Brăila și cu reprezentanți ai Direcțiilor Silvice din Brăila și din județele învecinate. La dezbateri au fost prezenți doar trei primari din județ, Ionel Voinea de la Făurei, Nicușor Abăseacă de la Traian și Dumitru Panțuru de la Movila Miresii. Asociația ”România prinde rădăcini” face diverse întâlniri prin țară pentru a supune dezbaterii proiectul de modificare a legii perdelelor forestiere de protecție în agricultură. 

Mihai Tatulici este iniţiatorul unui proiect prin care vrea să modifice Legea 289/2002, în sensul de a fi acordate subvenţii pentru oamenii care sunt activi în construcţia perdelelor forestiere de protecţie în agricultură, iar aceste subvenții să se ridice la nivelul celor pentru cultivarea terenurilor.

[quote]Asociaţia «România prinde rădăcini», despre care probabil aţi auzit că plantează păduri prin judeţe, şi-a asumat rolul să modifice Legea perdelelor forestiere de protecţie care există din 2002 şi nu s-a aplicat niciodată. Suntem în 2018. M-am enervat, deşi sunt la pensie, am luat un fond european, modific legea, după care mă apuc de centura verde a Bucureştiului. Principala modificare a legii este subvenţia pe care statul o va da ţăranului ca să devină activ în construcţia perdelelor forestiere de protecţie în agricultură. Că pentru cele de la autostrăzi şi drumuri naţionale trebuie să se găsească bani să se facă la pachet: când se proiectează autostrada, să se proiecteze şi centura verde. Va fi prevedere expresă în lege. Ăsta e rostul pentru care umblăm în fiecare regiune de dezvoltare economică. Oamenii competează chestionare, specialiştii îşi dau cu părerea, etc. E ca un fel de referendum, numai că se face într-o altă formă europeană, mai civilizată. Se duce politica publică făcută de noi în Parlament, se votează legea şi gata. Dacă stăm după ei, ne apucă iarna şi iar ne înzăpezim. Această lege nu s-a aplicat din acelaşi motiv pentru care în România nu s-au aplicat alte 613 legi care există de foarte multă vreme. Nu e nimeni sancţionat, nu se bugetează, nu sunt bani la Fondul de Mediu, nu sunt la Romsilva. Valoarea subvenţiilor va fi egală cu cea din agricultură. E o subvenţie mare şi stimulativă[/quote], a spus fostul om de televiziune Mihai Tatulici, președintele Asociației ”România prinde rădăcini”.

Mihai Tatulici a motivat de ce Guvernul nu e interesat de a construi aceste perdele forestiere de protecţie. El a spus că prin aceste perdele forestiere plantate de-a lungul drumurilor, deszăpezirile drumurilor vor costa mult mai puţin.

[quote]Eu cred că nu se vrea pentru că se pierd 600 milioane euro anual, care nu se mai duc pe deszăpezire. Se reduc cheltuielile de deszăpezire, pentru că va fi îndepărtată doar zăpada care va cădea perpendicular pe şosea. Vă daţi seama ce jale o să fie în domeniu dacă vom avea perdele forestiere de protecţie pe autostrăzi şi drumuri naţionale? Dacă modificările legislative pe care le propunem împreună cu specialiştii de la Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice şi de la Institutul Cercetare-Dezvoltare pentru Silvicultură se vor introduce în lege, atunci vom avea un partener foarte serios, care va fi ţăranul, fie că are suprafeţe mici, până într-un hectar, fie cu zeci de mii de hectare, pentru că vom introduce subvenţia la nivelul subvenţiei din agricultură pentru perdele forestiere de protecţie. Sunt 12 ţări din lume care plătesc deja subvenţie pentru perdele forestiere de protecţie. Schimbările climatice ne obligă să le facem şi pe noi, românii. Noi avem un ”vizitator”: Crivăţul. Intră pe la Botoşani-Iaşi-Galaţi, bate toată Câmpia Română și iese pe la Herculane[/quote], a spus Mihai Tatulici.

 

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •