
Medicina de familie continuă să fie batjocorită în România, iar efectele sunt unele pe termen lung, este părerea deputatului PNL de Brăila, Antoneta Ioniță.
Cei peste 11.000 de medici de familie români se confruntă cu o adevărată bătaie de joc la adresa lor. În timp ce media europeană a alocărilor bugetare către medicina de familie este de 10 – 13%, în România, aceasta nu depășește 6%.
În județul Brăila sunt 138 de medici de familie, dintre care 44 activează în cabinete din mediul rural.
”În ciuda numeroaselor promisiuni, veniturile medicilor de familie sunt plafonate și, de mai bine de un an, există o discrepanță uriașă între salariul unui medic care lucrează la stat și cel al unui medic de familie. Salariul unui medic dintr-un spital public este astăzi egal cu veniturile unui medic de familie, din care acesta trebuie să suporte cheltuielile de întreținere a cabinetului, plata materialelor de curățenie și a altor consumabile, utilitățile, salariul asistentei, taxele și impozitele.
Medicinei primare, tratată de guvernanți la categoria ”și altele”, i s-a promis repararea inechității, în anul 2019, prin semnarea unui nou contract-cadru și alocarea unui buget crescut față de 2018. Suntem la jumătatea anului și contractul-cadru nu este nici acum semnat. Medicii de familie nu au beneficiat de niciun fel de majorare! Doar de bătaia de joc și de promisiunile de la ministere și de la Casa Națională de Asigurări Sociale de Sănătate! O casă de sănătate care a tot amânat, de trei ori numai în ultimul an, semnarea contractului-cadru cu medicii de familie!” precizeză Antoneta Ioniță, de profesie medic de familie.
Parlamentarul liberal reamintește faptul că majoritatea PSD a promis în programul de guvernare că, pentru a crește veniturile medicilor, va decide neimpozitarea acestora, o măsură care nu s-a luat nici astăzi.