ProBr

Antoneta Ioniță: Incompetența guvernului ne-ar putea lăsa fără medici de familie

Antoneta Ioniță: Incompetența guvernului ne-ar putea lăsa fără medici de familie

Medicina de familie continuă să fie batjocorită în România, iar efectele sunt unele pe termen lung, este părerea deputatului PNL de Brăila, Antoneta Ioniță.

Cei peste 11.000 de medici de familie români se confruntă cu o adevărată bătaie de joc la adresa lor. În timp ce media europeană a alocărilor bugetare către medicina de familie este de 10 – 13%, în România, aceasta nu depășește 6%.

În județul Brăila sunt 138 de medici de familie, dintre care 44 activează în cabinete din mediul rural.

”În ciuda numeroaselor promisiuni, veniturile medicilor de familie sunt plafonate și, de mai bine de un an, există o discrepanță uriașă între salariul unui medic care lucrează la stat și cel al unui medic de familie. Salariul unui medic dintr-un spital public este astăzi egal cu veniturile unui medic de familie, din care acesta trebuie să suporte cheltuielile de întreținere a cabinetului, plata materialelor de curățenie și a altor consumabile, utilitățile, salariul asistentei, taxele și impozitele.
Medicinei primare, tratată de guvernanți la categoria ”și altele”, i s-a promis repararea inechității, în anul 2019, prin semnarea unui nou contract-cadru și alocarea unui buget crescut față de 2018. Suntem la jumătatea anului și contractul-cadru nu este nici acum semnat. Medicii de familie nu au beneficiat de niciun fel de majorare! Doar de bătaia de joc și de promisiunile de la ministere și de la Casa Națională de Asigurări Sociale de Sănătate! O casă de sănătate care a tot amânat, de trei ori numai în ultimul an, semnarea contractului-cadru cu medicii de familie!” precizeză Antoneta Ioniță, de profesie medic de familie.

Parlamentarul liberal reamintește faptul că majoritatea PSD a promis în programul de guvernare că, pentru a crește veniturile medicilor, va decide neimpozitarea acestora, o măsură care nu s-a luat nici astăzi.

”Majoritatea PSD a promis că va susține, printr-un program de credite avantajoase, investițiile în cabinetele medicilor de familie tineri, care vor să intre în sistem. Din nefericire nu s-a alocat niciun leu și niciun program nu a fost demarat!
Efectele acestei imense iresponsabilități și sfidări le resimțim astăzi, dar le vom vedea cel mai bine mâine. Medicina de familie a devenit o specialitate neatractivă. Medicii tineri pleacă în străinătate sau din sistem. Peste 14.000 de medici și 28.000 de asistenți medicali au emigrat în perioada 2009-2015.  Peste 500 de comunități, în special rurale, nu au medic. Ceea ce se întâmplă nu este o joacă. Criza medicilor de familie se va agrava. Media de vârsta a acestora este, astăzi, în jur de 55 de ani, iar când se vor pensiona, nu va avea cine sa le ia locul. În zece ani, vom vedea cum ipocrizia și incompetența actualilor guvernanți, care susțin că pun pacientul în centrul sistemului de sănătate, au distrus medicina primară și au lăsat românii fără medici de familie!” spune deputatul Antoneta Ioniță.
Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •