ProBr

Ajutorul primit la transportul cumpărăturilor l-a costat pe un bătrân 240 de lei

Ajutorul primit la transportul cumpărăturilor l-a costat pe un bătrân 240 de lei

În ciuda deselor avertizări transmise de poliţişti, există încă persoane care rămân fără bani sau bunuri de valoare după ce permit accesul în propria locuinţă unor persoane despre care nu ştiu  prea multe lucruri.

O victimă a fost un brăilean în vârstă de 73 de ani, care joi, 25 iulie 2019, a cerut ajutorul poliţiştilor, după ce o tânără, care l-a ajutat să-şi ducă în casă cumpărăturile, i-ar fi furat din portofel suma de 240 de lei.

Bătrânul le-a relatat poliţiştilor că joi dimineaţa, în timp ce se întorcea de la cumpărături, a fost abordat de o tânără, pe care o cunoştea din vedere, aceasta oferindu-se să îl ajute să ducă în casă cumpărăturile.

Fără a bănui intenţiile fetei, bătrânul a acceptat, şi chiar i-a oferit o mică sumă de bani, drept răsplată. Acesta a omis, însă, să pună într-un loc sigur portofelul, lucru de care „binevoitoarea” nu a ezitat să profite. Tânăra a plecat în grabă din apartament, având asupra sa portofelul, din care a sustras suma de 240 de lei şi l-a aruncat pe scări, de unde l-a recuperat păgubitul.

Vârstnicii, ţintele preferate ale infractorilor                 

Pentru a proiecta mecanisme eficiente de intervenție preventivă cu adresabilitate spre această categorie de persoane, Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității a realizat, în cursul anului 2018, studiul „Infracționalitatea îndreptată asupra vârstnicilor. O perspectivă victimologică”.  Prin  intermediul acestuia şi-a propus să identifice și să descrie tipurile de infracțiuni față de care populația vârstnică este cea mai vulnerabilă, contextul producerii acestora, modurile de operare și mecanismele folosite cu predilecție în aceste tipuri de infracțiuni, factorii de risc și profilarea din  punct de vedere socio-cultural a segmentelor cele mai vulnerabile din cadrul acestei categorii de populație.

Studiul a relevat, printre altele, faptul că bătrânii, ca și grup țintă, reprezintă un grup de populaţie cu risc ridicat de victimizare, deoarece vulnerabilităţile acestora sunt bine cunoscute de infractori. Aceştia știu că bătrânii sunt naivi și îi reperează ușor, deoarece bolile și vârsta înaintată sunt vizibile în aspectul lor fizic. Printre cei mai vulnerabili la victimizare sunt vârstnicii care îndeplinesc un cumul de condiții: trai în singurătate, afecțiuni multiple și vârsta considerabilă.

De asemenea, studiul arată că un comportament care face ca persoanele vârstnice să fie vulnerabile este deschiderea și ușurința cu care vorbesc cu persoane necunoscute și oferă detalii personale, acest fapt fiind speculat în special de către hoți. Totodată, sunt prea încrezătoare în persoanele necunoscute care le abordează, iar din dorinţa lor de a purta discuţii şi de a socializa, dau informaţii privitoare la familiile lor şi chiar la situaţia financiară pe care o au. Unii dintre vârstnici se și laudă cu bunurile sau banii pe care îi dețin ori dau detalii despre programul lor și al altora: vecini, membrii familiei.

Întrucât în prevenirea victimizării vârstnicilor prin infracţiuni contra patrimoniului, în mod deosebit cele produse prin câştigarea încrederii victimei,  un rol deosebit de important îl au măsurile de precauţie pe care aceştia trebuie să le ia, poliţiştii brăileni revin cu următoarele sfaturi:

 • Nu invitaţi acasă persoane cunoscute întâmplător pe stradă, întrucât nu puteţi fi siguri de identitatea pe care şi-o atribuie sau de intenţiile acestora;
 • Dacă, totuşi, aţi acceptat vizita unei persoane despre care nu ştiţi prea multe lucruri, nu îi permiteţi accesul în toate încăperile locuinţei şi nu părăsiţi pentru niciun motiv camera în care aţi invitat-o;
 • Nu deschideţi sertare, dulapuri sau alte locuri unde ţineţi lucrurile de valoare în prezenţa străinilor; într-un moment de neatenţie al dumneavoastră, aceştia ar putea să şi le însuşească;
 • Nu păstraţi acasă sume mari de bani sau bunuri de valoare; dacă decideţi să faceţi asta, asiguraţi-vă că le ţineţi într-un loc sigur, prevăzut cu sistem de încuiere, şi nu în şifonier sau sub saltea, acestea fiind primele locuri unde caută hoţii;
 • Nu vorbiţi cu persoane din afara familiei despre banii sau obiectele scumpe pe care le aveţi acasă;
 • Nu permiteţi accesul în casă sau în curte persoanelor care pretind că reprezintă diferite instituţii, dar nu se pot legitima.
Distribuie postarea
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •