Politica

Adrian Tabarac: Dacă atunci când faci politică sau administrație nu ai în minte interesul public, nu ai ce căuta pe această scenă

Adrian Tabarac: Dacă atunci când faci politică sau administrație nu ai în minte interesul public, nu ai ce căuta pe această scenă

Adrian Tabarac are 33 de ani și din noiembrie 2017 este consilier local municipal. A fost liderul organizației de tineret a PNL, iar acum conduce organizația municipală a partidului, fiind totodată cel mai tânăr consilier local. În consiliul local a fost unul dintre cei mai activi consilieri, luând poziție față de multe proiecte de hotărâri supuse dezbaterii și votului.

După terminarea studiilor a rămas în Brăila și visează ca municipiul să recupereze decalajul enorm care-l desparte de orașele din vestul țării. Adrian Tabarac spune că revitalizarea activității economice pe strada Mihai Eminescu este esențială pentru Brăila. Acesta este proiectul său pentru viitorul mandat, inclus în Programul de Guvernare locală al PNL. La propunerea lui Alexandru Dănăilă, Adrian Tabarac se află pe lista de candidați pentru Consiliul Local Municipal, pe poziția 3.

– La 33 de ani ești cel mai tânăr consilier local al municipiului Brăila. Ești președinte al organizației municipale PNL și ai condus o vreme organizația de tineret a partidului. Ce te-a făcut să alegi să te implici în politica brăileană, într-o perioadă în care cei mai mulți tineri visează să plece din oraș și din țară?

– Încă din liceu m-a atras zona politică, atât la nivel național cat și la nivel local. O vreme am urmărit lucrurile ca simplu spectator, considerând că în aceasta „lume” este foarte greu de pătruns. Conjunctura familială m-a făcut sa rămân în Brăila după liceu, iar după terminarea facultății, fiindcă aveam câțiva prieteni la organizația de tineret a PDL, am zis să văd cu adevărat „cu ce se mănâncă” politica și dacă pot să particip activ la mișcarea „rotițelor” pentru un oraș mai frumos, pentru un oraș care să-mi reîntoarcă acasă cei mai mulți prieteni plecați din Brăila în București sau în localități din vestul țării.

– Cum este in „jungla” politică din oraș?

– Cred că jungla reală are regulile ei și că acolo există un anumit echilibru. În politica și în administrația publică din oraș, lucrurile sunt înfrânate, de multe ori, de orgolii, animozități, parti-pris-uri. Asta creează dezechilibre și încetinește dezvoltarea. La Brăila, din nefericire, există oameni politici care nu își înțeleg rolul și fac doar servicii partidului din care fac parte sau în interes personal. Dar rolul unui om politic este să lucreze pentru cetățean. Dacă atunci când faci politică sau administrație nu ai în minte interesul public, nu ai ce căuta pe această scenă. Anii tranziției au trecut. Cred că în politică e nevoie de o nouă generație, e nevoie de  profesioniști, e nevoie de oameni capabili să conceapă strategii și proiecte pe termen lung, să atragă fonduri europene, să se poată integra ei, dar mai să aibă înțelepciunea de a integra orașul într-o arhitectură mai largă, națională și internațională. Să gândească dincolo de interesul propriu, de clan sau de partid. Nu e foarte complicat, însă pentru toate astea e nevoie de oameni cu educație și mai ales de oameni cu caracter. Din fericire, la PNL, Alexandru Dănăilă a avut o atitudine deschisă și așa a luat ființă o echipă tânără, de oameni noi, profesioniști, capabili. Îi regăsiți pe liste atât la Consiliul Județean, cât și la Consiliul Local. Am siguranța că această echipă poate începe schimbarea la Brăila. Depinde însă de votul oamenilor, în 27 septembrie. E important ca oamenii să iasă la vot!

Reabilitarea străzii Mihai Eminescu este vitală

– În Bătălia pe proiecte ai venit cu soluții la o problemă despre care se vorbește mult, dar pentru care se face puțin. Reabilitarea clădirilor ruinate de pe Mihai Eminescu. În fond, cum crezi că se poate schimba Regala?

– Regala este , din punctul meu de vedere, cartea de vizită a orașului. A fost principala arteră comercială din Brăila în perioada interbelică, iar astăzi e o strada „moartă”. Nu este suficient să pui umbreluțe colorate. Asta nu reclădește ruinele, nu repară fațadele și, mai ales, nu readuce investitorii și oamenii pe stradă. Din punctul meu de vedere, se poate crea o zonă magnet pentru noi investitori, cu lanțuri de magazine și restaurante, se pot organiza festivaluri și evenimente culturale într-un centru istoric demn de așa ceva. Aceste lucruri ar genera venituri la bugetul local, locuri de muncă bine plătite și un standard de viață îmbunătățit. Brăila dispune, în fond, de unul dintre cele mai mari centre istorice din țară, iar str. Mihai Eminescu este principala componentă a acestuia. Astăzi, din păcate, pe această stradă, clădirile emblematice ale Brăilei de altădată se află într-o stare avansată de degradare și majoritatea clădirilor aflate în proprietatea Primăriei au destinație de locuințe sociale. Importanța comercială a străzii este una mică din cauza stării în care se află clădirile și a destinației acestora. Proiectul meu presupunerea reabilitarea clădirilor și schimbarea destinației, din locuințe sociale în spații comerciale, de alimentație publică sau spații expoziționale. Pentru persoanele care locuiesc în clădirile primăriei, din centrul vechi, să fie construit un bloc de locuințe sociale. Propietarii privați ai clădirilor din centrul istoric ar urma să beneficieze din partea primăriei de un credit fără dobândă, rambursabil în 5 ani, exclusiv pentru reabilitarea fațadelor de clădiri. Această soluție a fost implementată și in alte orașe, funcționând cu succes. Ar urma apoi facilități pentru investitori, închirierea de spații pentru terase, magazine, spații expoziționale, organizarea de evenimente care să anime zona.

– Cum vezi Braila anului 2030?

– Într-o administrație liberală, Brăila anului 2030 va fi un oras care își va fi revenit din punct de vedere demografic și economic. Un oraș cu adevărat modern. Sunt zece ani în care avem mult de recuperat, însă avem puterea să ducem Brăila la cerințele anului 2030. Vreau sa văd în 2030 Brăila ca un oraș din care tinerii să nu mai plece și care să ofere oamenilor o șansă de dezvoltare acasă la ei, alături de familie și prieteni.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •