Social

Actiuni desfasurate de ITM Braila in perioada 18-23 mai 2020

Actiuni desfasurate de ITM Braila in perioada 18-23 mai 2020

Inspectia Muncii a dispus in perioada 18.05-23.05.2020 efectuarea de controale in cadrul «Campanie nationale pentru identificarea si combaterea cazurilor de munca nedeclarata la angajatorii care isi desfasoara activitatea in domeniile constructii cod CAEN – 41,42,43 si intretinerea si repararea autovehiculelor cod CAEN-4520 precum si respectarea prevederilor legale in domeniul securitatii si sanatatii in munca».

Obiectivele acestei campanii au fost identificarea si combaterea muncii nedeclarata si luarea masurilor ce se impun pentru determinarea respectarii de catre anagajtori a respectarii prevederilor legale in domeniul relatiilor de munca. Inspectorii de munca au militat pentru determinarea angajatorilor de a incheia contracte individuale de munca pentru persoanele depistate fara forme legale de angajare, de a le inregistra in REVISAL si de a le transmite la inspectoratul teritorial de munca in a carui raza teritoriala angajatorul are sediul social.

Campania a avut ca scop și constientizarea angajatorilor si angajatilor in ceea ce priveste respectarea prevederilor legale in domeniul  relatiilor de munca și diminuarea consecintelor sociale si economice negative care deriva din nerespectarea de catre angajatori a prevederilor legale, dar și aplicarea si respectarea prevederilor legale in domeniul securitatii si sanatatii in munca și luarea masurilor specifice pentru diminuarea raspandirii COVID-19.

In perioada 18 -023 mai 2020 au fost efectuate 100 de controale la angajatorii care desfasoara activitate in domeniile constructii cod CAEN – 41,42,43 si intretinerea si repararea autovehiculelor cod CAEN-4520.

Pentru deficientele constatate in  domeniile de competenta au fost aplicate sanctiuni contraventionale in valoare totala de 215.000 lei. Pentru primirea la munca a unei persoane fara incheierea unui contract individual de munca, sau ale caror CIM nu au fost transmise în registrul general de evidenta a salariatilor cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatţii, persoane depistate la munca in perioada in care au contractul individual de munca suspendat, au fost sanctionati 6 angajatori, fiind identificate 11 persoane in astfel de situatii, cu suma totala de 200.000 lei.

Pentru nerespectarea prevederilor legale privind timpul de muncă au fost aplicate sanctiuni in valoare de 6.000 lei, iar pentru nerespectarea prevederilor H.G. nr.905/2017-privind registrul general de evidenta a salariatilor au fost aplicate sanctiuni in valoare de 5.000 lei.

Inspectorii de la ITM Brăila au aplicat în perioada susmentionata amenzi in valoare de 9.000 de lei pentru neutilizarea echipamentelor individuale de protectie.

”Referitor la activitatea de control din cadrul compartimentului SSM au fost urmarite suplimentar fata de dispozitiile Legii nr.319/2006 a securitatii si sanatatii in munca si dispozitiile Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 si HG 3577/2020 privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2  şi pentru asigurarea desfăşurării activităţii la locul de muncă în condiţii de securitate şi sănătate  în muncă, pe perioada stării de alertă” a spus Liviu Arhire, inspector sef al ITM Braila.

Seful ITM Braila a spus ca s-a constatat ca angajatorii au luat masuri cu privire la acordarea de masti de protectie si substante dezinfectante, modificarea programului de lucru la angajatori cu mai mult de 50 de salariati care isi desfasoara activitatea in aceeasi incinta si realizarea triajului epidemiologic conform legii.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •