Cultura

A murit medicul și muzicologul Nicu Teodorescu

A murit medicul și muzicologul Nicu Teodorescu

În dimineața zilei de 21 decembrie 2018 a plecat dintre noi doctorul Nicu Teodorescu, fost director al Instituţiei publice de spectacole „Lyra”. Astazi 22 decembrie a fost depus la Palatul Lyra. Mâine, 23 decembrie, va fi depus la capela Cimitirului Sf. Constantin și tot mâine va avea loc slujba de înmormântare.

Nicu Teodorescu s-a născut la 28 iulie 1928 la Brăila, fiind al doilea copil al Mariei şi Constantin Teodorescu, militar de carieră cu preocupări şi inclinaţii muzicale, deoarece cânta la trompetă în fanfara oraşului condusă de Hans Leopold Kern, pasiune pentru muzică pe care i-au transmis-o fiului său. Nicu Teodorescu a făcut studiile liceale la Nicolae Bălcescu şi universitare, în paralel, la Medicină şi la Conservator, la Cluj şi Timişoara. În 1960, după absolvirea Facultăţii de Medicină, alege regiunea Galaţi, deşi media i-ar fi dat dreptul să opteze pentru un oraș mare cu spitale de renume.

Ca medic, a fost distins cu Meritul  Sanitar, clasa a II-a şi a fost membru al Asociaţiei Medicilor Scriitori şi Publici din România, pentru că a avut o activitate ştiinţifică prolifică, materializată în lucrări  de specialitate ca: Adenomul periuretral, Timişoara, 1961; Adunare de ştiinţe doftoriceşti  de C. Hepites,1972; O revistă brăileană de popularizare a medicinei, 1972; Publicaţii brăilene de interes medical cu profil de balneologie, 1975…

Ca om de cultură, dr. Nicu Teodorescu a fost ….vioara întâi în concertul  vieţii muzicale a Brăilei. A început prin a răscoli arhivele, în intenţia declarată de a demonstra trecutul istoric muzical al Brăilei şi dreptul său la recâştigarea numelui de … napolitanii de la Dunăre, pentru locuitorii săi şi de noua Vienă pentru oraş.

Împătimit al Eutherpei, va publica în presa locală şi centrală numeroase articole, studii de specialitate şi articole de muzicologie, prin cae să îşi justifice acţiunile practice de  revitalizare a vieţii brăilene, care au culminat cu reînfiinţarea Societăţii muzicale Lyra, în 1974, a Şcolii de muzică Lyra cu secţii de specialitate pentru peste 2000 de elevi, a Orchestrei Simfonice Lyra, în 1976, a Corului  de Cameră Lyra, în 1978, şi a celor două Orfice Lyra, în 1978 şi 1983.

Muzicologul dr. Nicu Teodorescu a fost la pupitrul Orchestrei Simfonice Lyra şi a colaborat cu violoniştii Ion Voicu, Mihai Constantinescu, Ştefan Ruha… etc

Scriitorul dr. Nicu Teodorescu este membru al Uniunii Scriitorilor Români, autor al unor cărţi de referinţă printre cre Armonia – 100, monografie în 1971; Gornistul Brăilei, roman, Bucureşti, Ed. Muzicală,1992; Casa cu migdali, roman, Ediţia Opinia, 1993….Francezii din Brăila, Ed. Opinia,2002….etc

În iulie 2004, dr. Nicu Teodorescu a fost declarat Cetăţean de Onoare al Brăilei.

Până în iulie 2014 a fost directorul Instituţiei publice de spectacole „Lyra”. În 1996 a candidat ca independent la primăria municipiului Brăila.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •