
Operatorii economici sunt obligați, începând de sâmbătă, 13 decembrie 2014, să respecte noi reguli referitoare la etichetarea produselor alimentare, conform Regulamentului (UE) nr. 1169/2011.
În cazul produselor alimentare preambalate, informațiile obligatorii vor fi trecute direct pe ambalaj sau pe eticheta atașată la acesta, iar în cazul produselor alimentare care nu sunt preambalate, obligatorie va fi doar includerea informațiilor referitoare la ingredientele alergene.
„Noile norme consolidează actualele informații privind anumite substanțe care provoacă reacții alergice sau intoleranțe. Scopul este informarea persoanelor cu alergii alimentare și o mai bună protejare a sănătății lor. Va trebui ca intreprinderile din sectorul alimentar să pună la dispoziție astfel de informații în cazul tuturor produselor alimentare”, se arată într-un comunicat de presă al Comisiei Europene.
Lista informațiilor obligatorii care trebuie să figureze pe etichetele produselor preambalate include următoarele: denumirea produsului alimentar; lista ingredientelor; orice ingredient sau adjuvant tehnologic care provoacă alergii sau intoleranță, utilizat în fabricarea sau prepararea unui produs alimentar și încă prezent în produsul finit, chiar și într-o formă modificată; cantitatea de anumite ingrediente sau categorii de ingrediente; cantitatea netă de produs alimentar; data durabilității minimale sau data limită de consum; condițiile speciale de păstrare și/sau condițiile de utilizare; numele sau denumirea comercială și adresa operatorului din sectorul alimentar responsabil cu informarea consumatorilor; țara de origine sau locul de proveniență; instrucțiuni de utilizare, în cazul în care omiterea lor ar îngreuna utilizarea corectă a produsului alimentar; pentru băuturile care conțin mai mult de 1,2 % de alcool în volum, concentrația alcoolică dobândită.
In plus, regulamentul mai prevede și o serie de mențiuni obligatorii suplimentare în cazul anumitor tipuri sau categorii de produse alimentare. De exemplu, pentru băuturile cu conținut ridicat de cofeină și produsele alimentare cu adaos de cofeină, trebuie trecută mențiunea: „Conținut ridicat de cafeină. Nu se recomandă pentru copii sau femeile însărcinate sau care alăptează”. În cazul cărnii congelate, preparatelor din carne congelate și produselor pescărești netransformate congelate, trebuie trecută data congelării sau data primei congelări (dacă produsele au fost congelate de mai multe ori).
Pentru carnea proaspată provenită de la porcine, ovine, caprine și păsări de curte, trebuie incluse obligatoriu informațiile privin originea acesteia. Regulile se vor aplica inclusiv pentru alimentele vândute prin intermediul magazinelor online.
Noile reguli sunt obligatorii pentru toate statele membre ale Uniunii Europene începând din 13 decembrie. Referitor la informațiile nutriționale obligatorii prevăzute în regulament, acestea se vor aplica începând din 13 decembrie 2016.
De prevederile acestui relulament sunt vizate și unitățile în care se prepară produse alimentare destinate consumului direct de către consumatorii finali, este vorba de restaurante, cantine, școli, spitale și societăți de catering.
Nerespectarea noilor obligații poate fi sancționată cu amenzi de la 1.000 la 10.000 de lei, pentru etichetare incorectă, și cu amenzi de la 5.000 la 50.000 de lei, pentru practici comerciale incorecte (când informațiile sunt ascunse în mod intenționat).
În regulament se subliniază faptul că produsele alimentare care au fost introduse pe piață sau etichetate înainte de 13 decembrie pot fi vândute până la epuizarea stocurilor.