
Cireșele sunt recomandate în mod special persoanelor care suferă de reumatism, gută, constipație, litiază biliară și renală. Conținutul mare de apă din cireșe, permite oricui să consume orice cantitate dorește din aceste fructe cu un conținut redus de calorii și grăsimi, fără să se îngrase.
Cercetările au demonstrat că prezența unui volum ridicat de apă în organism amplifică nivelul de energie și ajută la stimularea activității metabolismului. Pe de altă parte, dacă cireșele sunt incluse într-o dietă de slăbire, rezultatele se vor vedea în scurt timp, dar va fi necesar consumul în cantități relativ mari pentru eliminarea toxinelor din organism. În afara efectului de scădere al numărului de kilograme, consumul de cireșe induce și o stare de relaxare pe parcursul întregii zile; în plus, prin conținutul lor, cireșele conferă suplețe și fermitate pielii.
Cura cu cireșe are efecte remarcabile. Dimineața, pe stomaculgol se consumă o cantitate de minim 100g de cireșe.Cantitatea se crește treptat, astfel încât la sfârșitul celei de-a treia săptămâni se ajunge la 500g de cireșe. Alături de acestea, nu se vormânca alteproduse alimentare. În timpul curei cu cireșe este recomandat să nu fie incluse în mesele zilnice grăsimi animale, zahăr rafinat sau alcool. Prânzul și cina vor fi ușoare, pentru ca efectele să fie pozitive. Dieta pe bază de cireșe este recomandată nu doar pentru slăbire ci și în scop medical persoanelor care sufera de bolihe patice, care prezintă un nivel scăzut de minerale, care se confruntă cu o starea avansată de oboseală, persoanelor anemice, adulților și copiilor care prezintă deficit de dezvoltare sau creștere. De asemenea, medicina modernă recunoaște efectul sedativ al acestui fruct.
Cireșele stimulează și susțin imunitatea naturală a organismului și reglează funcția și stemului digestiv, prin conținutul ridicat de antioxidanți care luptă împotriva radicalilor liberi. S-a dovedit că deteriorarea celulelor, în urma acțiunii radicalilor liberi, accelerează procesul de îmbătrânire. Grație conținutului ridicat de potasiu, aceste fructe au un efect diuretic excelent. Pentru că sunt bogate în provitamina A, cireșele contribuie la creșterea acuității vizuale. După vârsta de 40 de ani, unele persoane pot suferi de acidoza și alcaloză, responsabile de îmbătrânirea prematura. Prin acțiunea de reechilibrare a PH-ului din sînge, cireșele diminuează efectele acestor tulburări. Gustul dulce al cireșelor este oferit de fructoză care este perfect asimilată de diabetici.