Administratie

123 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Rurale

123 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Rurale
123 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Rurale
123 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Rurale

Joi, 1 septembrie 2016, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Brăila aniversează 123 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Rurale în ţara noastră. Cu acest prilej, începând cu ora 10.30, la sediul Jandarmeriei Brăila se vor desfăşura mai multe activităţi care vor marca importantul eveniment din viaţa jandarmilor.

La 1 septembrie 1893 a intrat în vigoare “Legea pentru organizarea Gendarmeriei Rurale”, promulgată prin Decret Regal de către Carol I, lege care prevedea instituirea unui Corp de pază şi ordine cu caracter militarizat în toate localităţile rurale din ţară, deoarece structurile anterioare nu făceau faţă situaţiei complexe de pe teren şi nu corespundeau unui stat modern european.

Prin această lege se remarcă accentul pus pe atribuţiile Jandarmeriei Rurale de a  „veghea în localităţile rurale la siguranţa publică, la menţinerea ordinii şi executarea legilor”, stipulându-se, totodată, garantarea unei circulaţii normale şi civilizate pe principalele căi de comunicaţie ale ţării.

Din punct de vedere al misiunilor de poliţie judiciară, jandarmii se subordonau judecătorilor de instrucţie şi procurorilor.

Până în anul 1998, 1 septembrie era şi Ziua Jandarmeriei Române, însă, odată cu intrarea în vigoare a Legii de organizare şi funcţionare a Jandarmeriei, aceasta se sărbătoreşte la 3 Aprilie, zi care marchează  promulgarea, de către domnitorul  Grigore Alexandru Ghica,  în anul 1850, a primului act de înfiinţare a corpului de jandarmi pe teritoriul României.

În anul 1893, în judeţul nostru se înfiinţează Compania de Jandarmi Brăila, ce avea un număr de 16 militari – jandarmi împărţiţi pe trei sectoare.

La sfârşitul secolului trecut efectivul atingea 44 militari, distribuiţi în 6 sectoare, pentru ca în preajma celui de-al Doilea Război Mondial să ajungă la 129 jandarmi, împărţiţi în opt secţii.

Începând cu anul 1929, companiile de jandarmi devin legiuni. Legiunea de Jandarmi Brăila avea în subordine sectoare şi posturi care au oscilat ca număr, în funcţie de organizarea administrativ-teritorială a judeţului şi de legile de organizare succesive.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •