Marți, 27 mai a.c., Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila, prin Compartimentul Analiza şi Prevenirea Criminalităţii, Inspectoratul de Jandarmi Județean Brăila prin Compartimentul Prevenirea și Combaterea Faptelor Antisociale și reprezentanți ai Penitenciarului Brăila, Sectorul Reintegrare Socială – Serviciul Educație, au participat la o activitate preventivă, în sistem integrat, circumscrisă evenimentului național ”Săptămâna Prevenirii Criminalității” și Proiectului de activitate ,,Lecții de viață” care este parte din cadrul Strategiei naționale pentru prevenirea recidivei 2025-2029.
Activitatea a avut loc la Biblioteca Județeană ”Panait Istrati” și au participat polițiști de prevenire, de poliție penitenciară, jandarmi, elevi și cadre didactice de la Colegiul Economic ”Ion Ghica” și 9 persoane private de libertate în regim semideschis.
În contextul întâlnirii dintre persoanele private de libertate și elevi, aceștia din urmă au avut prilejul să înțeleagă cauzele și consecințele comiterii de infracțiuni și modul în care alegerile pe care le facem, ne influențează viața.
La activitate au fost prezente persoane încarcerate, care execută o pedeapsă privativă de libertate în regim semideschis pentru infracțiuni de: trafic de substanțe interzise de risc/mare risc, trafic de persoane și proxenetism prin racolare de minore prin metoda cunoscută sub denumirea ,,Loverboy” în scopul exploatării sexuale, tentativă de omor și omor calificat, săvârșit în condiții deosebit de grave.
Împărtășirea acestor experiențe negative, puterea exemplului personal, au fost de impact pentru adolescenții prezenți, ajutându-i să înțeleagă riscurile la care s-ar putea expune aflându-se în prezența unor anturaje nepotrivite, cât și să conștientizeze importanța solicitării de ajutor specializat ori de câte ori se confruntă cu situații problematice.
Dintre mărturiile persoanelor private de liberate:
,, – … În filme vezi o ora! Aici trăiești o viață!”
,, – … Îmi iubeam prietenii mai mult decât îmi iubeam familia!”
,, -… Stați cuminți! Libertatea și sănătatea sunt cele mai importante!”
,, – …. La o fată puteam să aduc și 20 de clienți pe zi!”
,, – … Sunt un exemplu în fața voastră, însă un exemplu negativ!”
Din concluziile care au putut fi desprinse la finalul activității putem menționa:
Să respecți legea și regulile nu înseamnă că ești slab, înseamnă că ești deștept, că vezi dincolo de momentul de față, că ai planuri, că ai perspectivă și vrei ceva de la viață!
Când alegi să faci ce e bine, chiar dacă ai putea face ce e ușor sau ce face ,,gașca”, arăți că ai caracter. Asta înseamnă cu adevărat să fii cool!
Poate nu o să aduni like-uri din prima pentru asta, poate nu o să pară spectaculos, dar pe termen lung, oamenii serioși, respectul real, șansele bune în viață – toate vin către cei care știu să urmeze principiile lor!
Nimic nu e mai cool decât să fii liber, liniștit și împăcat cu tine.