Lucian Crestez s-a născut la data de 06.04.1987 în Brăila. Este cunoscut publicului larg mai ales prin proiectele pe care le-a desfăşurat de-a lungul timpului: Brailapebune.net, asociatia Coloreria etc. Pasiunea lui pentru fotografie l-a condus într-un punct pasionant: fotografia de eveniment. Vom încerca să aflăm de la Lucian Crestez ce se ascunde în spatele unei sesiuni de fotografie din cadrul unei nunţi, un eveniment extrem de iubit de oameni.
Reporter: Lucian Crestez, eşti cunoscut datorită unei serii de iniţiative culturale prin care ai angrenat mulţi tineri. Dar mulţi te ştiu astăzi datorită fotografiilor pe care le faci. Cum a început totul?
Lucian Crestez: A început simplu, din nevoia de a imortaliza într-o imagine anumite momente care mi se păreau a fi deosebite. Cred că această nevoie o are orice om. Oricine doreşte ca momentele importante din viaţa lui să rămână într-un album care să-i reamintească ulterior de paşii pe care i-a făcut în viaţă. Aşa am început să fotografiez tot ceea ce mă impresiona, tot ceea ce mi se părea important şi frumos. Cu timpul, mi-am dat seama că nu-i chiar atât de simplu totul, nu este atât de uşor să surprinzi esenţialul.
Reporter: Mai exact, care a fost următorul pas pe care l-ai făcut?
Lucian Crestez: Admiram mulţi fotografi profesionişti, pe care-i admir şi acum. Urmărindu-i, am înţeles că a fi profesionist necesită un anume tip de pregătire. Am participat la diferite workshopuri, am privit cu atenţie, am ascultat cu atenţie, am învăţat multe lucruri şi m-am înţeles şi pe mine, ca fotograf. Am descoperit că am o anumită înclinaţie spre fotografia de eveniment.
Reporter: Care sunt motivele pentru care te atrage acest tip de fotografie?
Lucian Crestez: Un timp am privit de la distanţă, ca să spun aşa. Am observat de la început că a face fotografie de nuntă presupune mai mult decât a surprinde nişte instantanee standard. În cadrul unei nunţi sunt lucruri pe care trebuie să le vezi foarte bine înainte de a trece la fotografiat. Cel puţin asta am constatat eu, că există un moment al ceremoniei religioase în cadrul căreia trebuie surprinsă o anume interacţiune dintre mire şi mireasă, că există o comunicare specifică între ceilalţi participanţi şi miri, că emoţiile din cadrul unei nunţi se descătuşează pe mai multe paliere, în funcţie de moment, de stări, de ceremoniile de tot felul etc. Eu, cel puţin, consider că fiecare aceste elemente trebuie surprinse în aşa fel încât după ani, când sunt privite, să amintească cât mai exact momentul. Pentru a realiza acest lucru, nu este suficientă doar viziunea artistică personală, ci şi experienţa de viaţă, capacitatea de a comunica cu clienţii, capacitatea de a înţelege ce-şi doresc ei cu adevărat, cunoaşterea diferitelor segmente sociale etc.
Reporter: Deci e necesar, înainte de toate, un plan bine făcut.
Lucian Crestez: Exact! Eu aşa procedez. Încerc să cunosc oamenii pentru care voi lucra. În principiu, sunt pentru cât mai puţină regie şi cât mai multă naturaleţe. Mă bucur enorm când mi se spune: Wow, dar pe asta când ai făcut-o? Pe de altă parte, în mod firesc, mă asigur că iau nişte cadre bune, bine expuse, clare, luminoase. Dar asta nu-i totul. Aceste cadre, profesioniste, pot să nu transmită nicio emoţie. De aceea e important ca invitaţii şi protagoniştii să se mişte liberi, natural, să vorbească între ei, să interacţioneze pozitiv în ziua evenimentului.
Reporter: Şi pentru tine se termină totul imediat după nuntă?
Lucian Crestez: După terminarea evenimentului trec la munca de laborator, unde selecţionez cadrele şi le lucrez. E o muncă laborioasă şi totul trebuie să fie proaspăt în mintea mea. Eu nu concep să le dau mirilor fotografiile după câteva luni. De aceea, imediat trec la prelucrarea şi definitivarea lor. Un album cu amintiri memorabile se dă repede, nu după nu ştiu cât timp. Eu, cel puţin, după nunta mea, o să fiu nerăbdător să văd fotografiile cât mai repede.
Reporter: Mulţumesc, Lucian Crestez! Unde te pot găsi cititorii noștri?
Lucian Crestez: www.crestez.ro si www.facebook.com/luciancrestez