Ziua Jandarmeriei Rurale

Ziua Jandarmeriei Rurale
Ziua Jandarmeriei Rurale

Acum 124 de ani, la 1 septembrie 1893, lua fiinţă Jandarmeria Rurală, o instituţie menită să asigure ordinea şi liniştea publică şi să garanteze respectarea legilor în mediul rural.

La această dată intra în vigoare “Legea pentru organizarea Gendarmeriei Rurale”, promulgată prin Decret Regal de către Carol I, lege care prevedea instituirea unui Corp de pază şi ordine cu caracter militarizat în toate localităţile rurale din ţară, deoarece structurile anterioare nu făceau faţă situaţiei complexe de pe teren şi nu corespundeau unui stat modern european.

Prin această lege se remarcă accentul pus pe atribuţiile Jandarmeriei Rurale de a  „veghea în localităţile rurale la siguranţa publică, la menţinerea ordinii şi executarea legilor”, stipulându-se, totodată, garantarea unei circulaţii normale şi civilizate pe principalele căi de comunicaţie ale ţării.

În judeţul nostru, ca urmare a acestei legi, se înfiinţa Compania de Jandarmi Brăila, ce avea la vremea respectivă un număr de 16 militari – jandarmi împărţiţi pe trei sectoare.

Primul inspector general al Jandarmeriei Rurale, generalul de brigadă Mihail Rasty (1893-1896), este cel care a pus bazele Jandarmeriei Rurale la 1 septembrie 1893 prin „Legea Geandarmeriei Rurale”, iar apoi prin apariţia unui: „Regulament de aplicaţiune al legei asupra Geandarmeriei Rurale” care cuprindea precizările necesare aplicării legii jandarmeriei rurale.

Devenită un corp militar de elită al acelor vremuri, Jandarmeria Rurală a fost prezentă în toate marile evenimente sociale, economice, politice şi militare cunoscute în România, funcţionând neîntrerupt până în anul 1949.

Exit mobile version