Voluntari instruiți să monitorizeze problemele legate de poluarea apelor care se varsă în Marea Neagră

Șase parteneri din România, Ucraina, Republica Moldova și Bulgaria au implementat un amplu proiect de mediu, de 870.000 de euro, menit să-i învețe de voluntari să monitorizeze problemele legate de poluarea apelor manager de proiect este brăileanul Lucian Țilea. Au fost instruiți 220 de voluntari care vor folosi platforma LeNetEco.

Partenerii proiectului sunt: din România: Universitatea “Danubius” din Galați (Partener Lider) și Asociația de Cooperare Transfrontieră “Euroregiunea Dunărea de Jos” din Galați; din Bulgaria: Universitatea “Prof. Dr. Asen Zlatarov” din Burgas; din Republica Moldova: Centrul de Consiliere Ecologică din Cahul; din Ucraina: Agenția de Dezvoltare Durabilă și Integrarea Europeană “Euroregiunea Dunărea de Jos” din Izmail și Universitatea Națională Politehnică din Odesa.

Obiectivul general al proiectului LeNetEco2 îl constituie „crearea unui efort comun de consolidare și implicarea societății din țările din bazinul Mării Negre prin controlul mediului și monitorizarea îmbunătățirii stării deltelor formate de fluviile și râurile din această regiune, având în vedere faptul că granițele naționale reprezintă un obstacol substanțial pentru schimbul de informații și cunoștințe, care sunt necesare pentru controlul și monitorizarea mediului în comun în țările din bazinul Mării Negre”.

„Proiectul are o componentă foarte clară și limpede: aceea de a-i învăța pe oamenii din diferitele categorii socio-profesionale să monitorizeze problemele legate de poluarea mediului – dar nu orice fel de poluare a mediului, ci poluarea apelor interioare care se scurg în  Marea Neagră. De aici și acest consorțiu de 4 state: Ucraina, Moldova, România și Bulgaria.

A fost acest curs pentru 220 de voluntari pe care doamna Mariana Costin îl va încheia mâine. Fiecare a fost instruit pentru a folosi o platformă – care nu e altceva decât o bază de date cu posibilități gis, adică să poți folosi GPS-ul. Ce înseamnă asta: fiecare dintre acești voluntari din 4 țări diferite va avea un telefon cu Android minimum 6, cu care, având deja instalată o miniaplicație, poate să fotografieze o locație poluată, având GPS-ul pornit. Informațiile ajung în această platformă, iar noi trimitem către Garda de Mediu și Poliția de Frontieră un mail cu datele cuvenite, pentru a face cercetare la fața locului. Acest mail va fi o sesizare oficială, pentru că dacă rămâne informația doar într-o bază de date, se alege praful.

Fiecare țară din cele patru implicate va reprezenta o zonă și va avea un subadministrator, care poate să împărtășească tuturor informațiile adunate sau le ține pentru țara lui. Dar pentru noi e important că informațiile pot să fie transmise imediat.

Cred că vom face un procotol de colaborare cu o coaliție de ONG-uri din România, căreia să îi punem platforma la dispoziție pentru a-și posta și ei informațiile aferente domeniului de care se ocupă și astfel vor exista și imagini, și date precise” a spus Lucian Țilea, managerul de proiect..

Proiectul are o durată de implementare de 2 ani, iar Lucian Țilea a explicat că războiul din Ucraina a schimbat datele problemei și au fost necesare niște ajustări în modul în care s-au organizat partenerii

„Anul trecut s-a luat decizia de a prelua noi, Universitatea «Danubius», sarcina realizării platformei, pe care ar fi trebui să-o realizeze Universitatea Odesa. De asemenea, la propunerea partenerilor ucraineni, s-a agreat ideea ca o sumă semnificativă din proiect, care era inițial alocată pentru cursuri de instruire ce urmau să se desfășoare în Ucraina, să fie realocată pentru achiziționarea unor kit-uri de supraviețuire destinate ucrainenilor. Am făcut 120 de rucsaci care au interior tot ce-i trebuie unei ființe umane pentru ca, pusă într-o situație complicată, să poate să reziste. Cred că mâine le voi duce personal la hub-ul nostru din Tulcea si de acolo o să fie livrate în Ucraina” a spus Țilea.

Exit mobile version