Teatrul ,,Maria Filotti” Brăila vă invită sâmbătă, 15 și duminică, 16 mai, ora 18.00, la premiera spectacolului UN CUPLU CIUDAT de Neil Simon, regia Dan Mirea, și în 22 și 23 mai, la premiera piesei VIȚELUL DE AUR de Ilf si Petrov, regia Radu Iacoban.

Teatrul ,,Maria Filotti” aduce pe scena sa varianta feminină a piesei ,,Un cuplu ciudat”, considerată una dintre cele mai bune comedii americane din ultimii 50 de ani, în regia lui Dan Mirea, scenografia Daniel Divrician, iar în distribuție îi vom regăsi pe: Monica Ivașcu, Flori Popa, Cătălina Nedelea, Emilia Mocanu, Elena Andron, Wanessa Radu, Silvia Tariq, Zane Jarcu și Dan Moldoveanu.

Nume emblematic, atunci când vine vorba despre arta comediei, dramaturgul și scenaristul american Marvin Neil Simon, aduce în atenția publicului său un univers comic, o oglindă a realității cotidiene. Autorul a reușit să se facă remarcat prin firescul operelor sale ce aveau să fie recunoscute de o lume întreagă. Distinsul dramaturg a hotărât să colaboreze cu fratele său, Danny Simon, în ceea ce a însemnat crearea de scenarii pentru emisiuni de radio, cât și de televiziune. Acest debut în lumea televiziunii, dar și experiențele acumulate de-a lungul vremii în cadrul unei emisiuni comice, l-a inspirat în crearea ulterioară a comediei „Laughter on the 23rd Floor” din 1993. Experiența de viață își pune amprenta asupra lucrărilor sale, situație evidentă chiar și în raportul biografie-operă. Neil Simon nu a fost doar un geniu al comediei, dar și un remarcabil scriitor de musicaluri, librete, chiar și drame (în anii ’70). Tocmai pentru iscusința sa nativă, în ceea ce privește comedia, piesele sale au fost reprezentate pe Broadway, în fața unui public ce devenea din ce în ce mai îndrăgostit de creațiile sale.

Umorul său american a dăinuit printre iubitorii de comedie, iar finețea observației a străpuns generații de-a rândul, deoarece fiecare act comic este declanșat de un sâmbure de adevăr. Astfel, trecând prin cinci mariaje, Neil Simon se familiarizase cu atenta analiză a spiritului feminin pe cât de comic, pe atât de tragic. Așadar, în anul 1985, ia naștere, versiunea feminină a piesei ,,Un cuplu ciudat”. Existența acestor două versiuni ale comediei ne poate duce cu gândul la faptul că atât partea feminină, cât și cea masculină se pot cufunda în haosul paradoxal, disperat, dar și comic al vieții, urmat, bineînțeles, de trăiri și sentimente puternice, contradictorii. Un firesc în care nefirescul situațiilor existențiale se lasă căutat și interpretat printr-o abordare inedită.

Sâmbătă, 22 mai și duminică, 23 mai, de la ora 18.00 vă prezentăm în premieră spectacolul ,,Vițelul de aur” – dramatizare realizată de Eugen Gyemant, în regia lui Radu Iacoban și scenografie Tudor Prodan, iar în distribuție îi vom regăsi pe: Nicholas Cațianis JR., Vlad Volf, Liviu Pintileasa, Narcisa Novac, Ciprian Brașoveanu, Adrian Ștefan , Ciprian Chiricheș. 

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •