Un brăilean stabilit la Vallinfreda, un sătuc din Italia, va organiza o bibliotecă în primăria localității

Un brăilean stabilit la Vallinfreda, un sătuc din Italia, va organiza o bibliotecă în primăria localității
Un brăilean stabilit la Vallinfreda, un sătuc din Italia, va organiza o bibliotecă în primăria localității

Emil Teodorescu, un inginer brăilean în vârstă de 48 de ani, trăiește de 14 ani la Vallinfreda, un sătuc pitoresc de munte, la granița dintre regiunile Lazio și Abruzzo, la 50 de kilometri de Roma. Aici locuiește și muncește împreună cu soția sa, alături de alți 30 de români, ceea ce reprezintă 10% din populația localității.

Românii muncesc „de toate”, ne spune inginerul Teodorescu: îngrijitoare, chelneri, agricultori, șoferi, constructori sau în fabricile din apropiata localitate Carsoli, mai dezvoltată.

Românii de aici, muncesc ca îngrijitori, chelneri, agricultori, șoferi, constructori sau în fabricile din apropiata localitate Carsoli, mai dezvoltată. Ei sunt bine văzuți de comunitate, astfel că prof. Piero Chirletti, primarul din Vallinfreda, și consiliul local, au răspuns solicitării de a crea o bibliotecă aici, cu cărți în limba română.

„O carte poate fi de mare ajutor” spune inginerul brăilean, absolvent al Facultății de Inginerie Brăila, care crede că vor veni la biblioteca din Vallinfreda și alți români din împrejurimi.

Practic, odată inaugurat noul sediul al primăriei, ultimul etaj rămăsese gol iar ideea realizării doar a unor săli de ședințe pentru consiliul local era neavenită. Astfel, propunerea brăileanului a fost  primită cu brațele deschise de către administrație.

„Biblioteca este doar ideea, primordiale vor fi activitățile. Pe 19 martie avem concurs de poezie, săptămâna următoare va fi un simpozion istoric cultural româno-italian… Încet-încet, cu activități bine formulate, concursuri, expoziții de pictură, serate de jazz, zilele naționale și sărbătorile României și Italiei  etc vom atrage tot mai multă” spune Emil Teodorescu.

Decizia consiliului local

Ceea ce este de admirat este faptul că primăria nu a avut nevoie și nu s-a formalizat în fața inexistenței unei forme juridice: asociație, ONG etc. Pur și simplu aceasta este inițiativa unui privat, a unui cetățean care nu este italian, dar care a primit avizul în câteva zile fără niciun fel de impediment birocratic, așa cum s-ar fi întâmplat la noi. Totul pe banii lui Emil Teodorescu, care face ceea ce face din suflet.

Răspunsul deciziei consiliului local din Vallinfreda se încheie astfel: „Mulțumindu-vă pentru  excelenta inițiativă  pe care vreți să o realizați, menită să întărească și mai mult raporturile dintre comunitatea românească și cea italiană în localitatea noastră, vă transmit cordiale salutări”.

Ambasada României la Roma a răspuns solicitării inginerului brăilean de a contribui la formarea bibliotecii din Vallinfreda, iar câțiva prieteni și foști colegi din Brăila au încercat să strângă niște cărți pe care să le doneze pentru a sprijini această lăudabilă  activitate.

Exit mobile version