Transport public urban modern în oraşul Ianca

Ministrul lucrărilor publice, dezvoltării şi administraţiei a semnat 44 de noi contracte de finanţare din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, derulat de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei (MLPDA).

Contractele, în valoare totală de 153.679.804,67 lei, au ca beneficiari unităţi administrativ-teritoriale şi întreprinderi mici şi mijlocii.

Unul dintre aceste contracte semnate este pentru transport public urban modern în oraşul Ianca din județul Brăila, în valoare de 23.039.923,06 lei.

”Scopul intregului proiect este ca  mobilitatea urbana să devină mult mai puţin dependentă de utilizarea autoturismelor, prin schimbarea accentului de la o mobilitate bazată în principal pe utilizarea acestora, la o mobilitate bazată pe mersul pe jos, utilizarea bicicletei ca mijloc de deplasare, utilizarea transportului public de înaltă calitate şi eficienţă, reducerea utilizării autoturismelor în paralel cu utilizarea unor categorii de autoturisme nepoluante” spune primarul orașului Ianca, George Fănel Chiriță.

Proiectul cuprinde achiziționarea de patru autobuze noi tip hibrid, cu capacitatea de 40-50 de locuri, construirea a 39 de stații de autobuz cu parcare, asfaltarea străzilor pe care vor circula autobuzele, și 6 km de piste de biciclete.

Se vor înființa 4 trasee de transport în comun care să deservească toate localitățiile aflate în administrarea orașului Ianca:

 Traseul 1:Ianca Terminal- Berlesti și retur Ianca: luni-joi:2 curse, vineri 3 curse, duminica 1 cursa

Traseul 2:Ianca Terminal-Tarlele Filiu și retur Ianca: luni-joi:2 curse, vineri 3curse, duminica 1 cursa

 Traseu 3:Ianca-Ianca Gara-Oprisenesti, retur Ianca: luni-joi:2 curse, vineri 3curse, duminica 1 cursa

Traseul 4: Ianca intern 13 curse zilnic.

Pistele de biciclete vor fi realizate între trotuarele existente şi gardurile locuitorilor, deoarece spaţiul permite acest lucru, pe ambele părți ale străzii Calea Brăilei-DN2B între km 61+412,25 -64+523,03. În capătul celor două piste vor exista rasteluri de parcare pentru biciclete.

Se vor înființa 7 parcari adiacente traseelor de autobuz (în apropierea gărilor, a stadioanelor, a târgului, a intersecțiilor cu DN2B, etc), pentru încurajarea transportului în comun și deprinderea locuitorilor cu soluții de transport intermodal.

În cadrul proiectului este prevăzut să se reabiliteze și/sau să se modernizeze străzile/tronsoanele de străzi care nu sunt asfaltate, sau respectiv, a căror suprafața de rulare este deteriorată, pe o lungime de circa 7,35 km din toată lungimea traseelor.

Exit mobile version