Tradiții și obiceiuri de Bobotează

Tradiții și obiceiuri de Bobotează

Biserica Creştină sărbătoreşte în fiecare an, la data de 6 ianuarie, unul dintre cele mai strălucite şi mari evenimente din viaţa petrecută în mijlocul turmei Sale a Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Cel ce ne este nouă Cale, Adevăr şi Viaţă: Botezul Domnului în apele Iordanului, sărbătoare cunoscută în folclorul românesc şi sub numelede Bobotează

Prof. Corina Caluian va vorbi astăzi, în direct pe Facebook, despre tradiții și obiceiuri de Bobotează, în calitate de invitată a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale din Brăila, reprezentat de manager interimar Petronela Alina Sulicu.

„Biserica Creştină cea dreptmăritoare sărbătoreşte în fiecare an, la data de 6 Ianuarie, unul dintre cele mai strălucite şi mari evenimente din viaţa petrecută în mijlocul turmei Sale a Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Cel ce ne este nouă Cale, Adevăr şi Viaţă: Botezul Domnului în apele Iordanului, sărbătoare cunoscută în folclorul românesc şi sub numele de Bobotează. Acesta este începutul misiunii Sale de mântuire a lumii, pentru care El, Fiul cel născut din Tatăl mai înainte de toţi vecii, a binevoit a lăsa Slava cea dumnezeiască pentru a se înveşmânta în trup omenesc.”, spune prof. Corina Caluian.

Referitor la Bobotează, prof. Corina Caluian amintește și de un frumos obicei românesc: „De Bobotează ne mai bucurăm de un alt frumos şi vechi obicei: aruncarea unei cruci de lemn într-o apă curgătoare de către preotul sau înaltul ierarh al Bisericii, ca simbol al intrării Domnului în Iordan şi al sfinţirii tuturor apelor. Cel mai curajos şi binecredincios tânăr care reuşeşte să o aducă la mal, este răsplătit şi binecuvântat pentru tot anul.”

Mai multe despre Bobotează și obiceiurile noastre, aferente acestei zile, puteți afla astăzi de la prof. Corina Caluian pe pagina de facebook a Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila.
Organizatorii acestui eveniment special online sunt Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila împreună cu Consiliul Județean Brăila și Primăria Municipiului Brăila.

Exit mobile version