Aproape 100 de tone de plastic sunt purtate anual de apele Dunării pe teritoriul României. Aceasta este concluzia primului studiu privind cantitatea de plastic transportată de Dunăre în țara noastră, efectuat în perioada 2022-2023 de asociațiile Mai Mult Verde și Global Water Partnership România, în cadrul programului Cu Apele Curate susținut de Lidl România.
Potrivit studiului, sectorul românesc al Dunării transportă anual, în medie, 48,5 tone de microplastic și 48 tone de macroplastic. Cele mai mari randamente de transport anual au fost înregistrate la stația de prelevare Moldova Veche, aproape de intrarea Dunării în România.
Este cel mai extins studiu de acest fel efectuat în țara noastră până în prezent, fiind realizat pe parcursul a cinci sezoane, în perioada primăvară-iarnă 2022 și primăvară 2023, în trei secțiuni pe traseul românesc al Dunării: Moldova Veche (km 23 după intrarea pe teritoriul României), Gruia (în aval de Porțile de Fier II) și Isaccea (după ultimul afluent – râul Prut, înainte de Delta Dunării).
„Deși probele au fost prelevate în condițiile unui an secetos (2022), cu debite sub medie, rezultatele obținute sunt comparabile cu valorile obținute prin extrapolare la debitele medii multianuale. Se impune o monitorizare continuă, multianuală, cu un număr mai mare de măsurători pe principalele secțiuni dintre afluenți, pentru a identifica evoluția dinamică a prezenței particulelor de microplastic în apa Dunării, a surselor acestuia și a măsurilor de ameliorare.” spune Doru Mitrana, președintele Asociației Mai Mult Verde.
Rezultatele studiului privind prezența materialelor plastice în Dunăre
În timpul studiului privind prezența materialelor plastice în Dunăre, pe teritoriul României, cele mai mari cantități de plastic transportate de fluviu au fost înregistrate la intrarea în țară, în apropierea localității Moldova Veche: între 93 și 100 tone/an material plastic total, dintre care 46-51 tone/an microplastic, 47-49 tone/an macroplastic. Probele de aluviuni recoltate din zona Moldova Veche conțin cantități de câteva ori mai mari, atât microplastic cât și macroplastic, față de cele recoltate în zonele Gruia si Isaccea.
Pe baza acestor rezultate se poate considera că bazinele Porțile de Fier I și II servesc ca un rezervor de acumulare și decantare cel puțin temporară pentru plastic, astfel că după această zonă valorile înregistrate scad simțitor și se păstrează constante până la vărsarea în Delta Dunării.
Potrivit rezultatelor studiului realizat de Asociația Mai Mult Verde, cele mai mari concentrații de microplastic au fost găsite la suprafața apei (până la 60 cm adâncime), dar și la adâncime mai mare, până spre fundul apei. Microplasticele sunt transportate cel mai probabil fixate pe aluviuni minerale, floră și faună, ceea ce are un impact major asupra biosferei acvatice.
„Studiul acesta reprezintă un sprijin pentru organizațiile guvernamentale care pot direcționa eforturi către prevenirea poluării cu microplastic. Totodată, informațiile sunt relevante pentru comunitatea de cercetători și activiști de mediu, comunitate care poate interveni prin activități de remediere sau pervenire a acestui tip de poluare. Tot lanțul trofic este afectat de acest tip de poluare, iar consecințele sunt diverse. Situația este gravă și trebuie a acționat cu răspundere.” spune coordonatorul studiului, Ionuț Procop – președinte Global Water Partnership (GWP) România.
De unde provine microplasticul din Dunăre?
Microplasticul reprezintă particule extrem de mici rezultate din plastic, cu dimensiuni de maximum 5 mm, iar macroplasticul reprezintă particule cu dimensiuni cuprinse între 5 mm și 2,5 cm. Acestea se macină în timp, sub influența materialelor abrazice și corozive din apă, și se transformă în microplastic.
În ceea ce privește analiza compozițională a microplasticului recoltat în cadrul studiului efectuat de Asociația Mai Mult Verde, polimerii cel mai frecvent întâlniți în probele analizate sunt polietilena (52-86%) și polipropilena (12-26%).
Polietilena a fost identificată în toate probele, în proporție de 52-86%. Acest polimer este întâlnit în majoritatea ambalajelor alimentare și produselor de uz casnic precum pungile și recipientele. Polipropilena (prezentă în majoritatea probelor, în proporție de 12-26%) se găsește în compoziția materialelor utilizate la obținerea unor produse precum capace, dopuri, electrocasnice, bare și țevi.
Alți polimeri din plastic găsiți în apele Dunării sunt: polistirenul (utilizat la obținerea materialelor izolante, ambalaje și veselă de unică folosință), copolimerul EVA etilen-vinil-acetat (utilizat în obținerea materialelor izolante, adezivi, a diferitor tipuri de furtunuri, încălțăminte și ambalaje), celuloza (utilizată în industria alimentară și farmaceutică, dar și în obținerea diferitor ambalaje) și poliuretanul (utilizat cu precădere ca izolator termic, ca materie primă în industria mobilei și în obținerea vopselei, adezivilor, ambalajelor).
Metodologia folosită în realizarea studiului privind cantitatea de plastic transportată de Dunăre pe teritoriul României
Studiul actual, efectuat de asociațiile Mai Mult Verde și Global Water Partnership România în cadrul programului Cu Apele Curate, a fost inspirat de un studiu anterior care a monitorizat două secțiuni ale Dunării de pe teritoriul Austriei, realizat și publicat în 2018 de Universitatea de Resurse Naturale și Științe ale Vieții Viena (BOKU).
În cadrul studiului efectuat în România, au fost prelevate și analizate aluviunile de pe Dunăre, în trei secțiuni de pe traseul românesc al fluviului monitorizate de staƫiile meteorologice ale INHGA: la intrarea Dunării în țară, la Moldova Nouă (zona 1), la aproximativ 12 kilometri aval de Porțile de Fier II (zona 2) și în zona Isaccea, după vărsarea în Dunăre a ultimului afluent – râul Prut (zona 3).
Testarea probelor de materiale plastice recoltate s-a făcut în toate cele 4 anotimpuri, în perioada mai 2022-mai 2023. În cadrul celor 14 campanii s-au prelevat 135 de probe care au fost prelucrate și analizate după separarea macroplasticului din proba totală de plastic, rezultând astfel aproximativ 270 de probe analizate pentru ambele categorii (microplastic și macroplastic).
Activitățile de laborator au fost realizate de un colectiv format din cercetători, profesori și doctoranzi de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați. În vederea separării particulelor de material plastic din probe, au fost efectuate următoarele etape de procesare: digestia materialului organic vegetal (I), decantarea (sedimentarea) materialului dens anorganic (II) şi filtrarea particulelor din material plastic (III).
Derularea studiului din România a fost asigurată de GWP România în colaborare cu trei instituții românești – Administrația Fluvială a Dunării de Jos Galați, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați , INHGA și cu consultanță din partea Universității BOKU Viena (privind procesarea matematică a datelor experimentale) și ROMEXIM București (pentru alegerea locurilor relevante pentru prelevarea probelor de aluviuni).
Programul Cu Apele Curate este o inițiativă Mai Mult Verde susținută de Lidl România și răspunde la strategia REset Plastic a Grupului Schwarz, din care retailerul face parte. Această strategie cuprinde cinci zone de acțiune – de la evitarea folosirii plasticului în ambalaje și regândirea designului acestora, la reciclare și acțiuni de ecologizare, până la inovare și educare în domeniu.
Demersul „Cu Apele Curate” a fost inițiat în 2019 ca un apel la implicare în combaterea și prevenirea poluării cu plastic a apelor, adresat membrilor comunităților și autorităților publice din localitățile dunărene.
Asociația Mai Mult Verde implementează începând cu anul 2008 proiecte de protecția mediului în acord cu misiunea sa de a construi o cultură a responsabilității și voluntariatului pentru mediu în România. Unul dintre domeniile prioritare de acțiune îl constituie combaterea poluării cu plastic, asociația implementând în acest sens, de-a lungul anilor, o serie de proiecte și campanii educative sub sloganuri precum „Există viață după colectare” sau „Deșeurile nu sunt gunoaie”. În cadrul acțiunilor organizate de Mai Mult Verde, voluntarii au colectat peste 350 tone de plastic din zone naturale precum păduri, albii de râu sau trasee turistice. Proiectele au vizat și autoritățile publice centrale și locale, prin activități specifice de advocacy menite să contribuie la îmbunătățirea politicilor publice în domeniu (www.maimultverde.ro).
Parteneriatul Global al Apei (GWP), fondat în 1996, a fost creat în scopul stimulării Managementului Integrat al Resurselor de Apă, care caută să asigure o dezvoltare şi o gospodărire coordonată a apei, terenului şi a resurselor adiacente, pentru consolidarea bunăstării sociale şi economice, fără compromiterea durabilităţii sistemelor vitale ale mediului înconjurător. GWP promovează Managementului Integrat al Resurselor de Apă prin crearea de forumuri la nivel național, regional și global, destinate sprijinirii acționarilor în activitatea practică de implementare a Managementului Integrat al Resurselor de Apă. În România, Parteneriatul Global al Apei își propune să promoveze gestionarea resurselor de apă pentru o dezvoltare durabilă și echitabilă. Misiunea GWP este de a susține dezvoltarea durabilă și managementul resurselor de apă la toate nivelele astfel încât să putem vor beneficia în viitor de surse suficiente de apă de bună calitate.