
Anul 2015 s-a încheiat cu bune și cu rele pentru sportul brăilean. A fost un an cu rezultate bune pentru box, atletism, judo, kaiac-canoe, dar și la sporturile de echipă, unde HC Dunărea Brăila a încheiat sezonul trecut pe locul 6, iar după turul actualului campionat se află pe locul 3. În sezonul 2014-2015 CF Brăila a jucat în play-offul Ligii a 2-a, clasându-se la final pe locul 6. În actualul campionat, după 18 etape, Dacia Unirea Brăila se clasează pe locul 4, la doar 3 puncte de lidera clasamentului seriei I, Dunărea Călărași.
La box, Brăila se poate lăuda anul acesta cu o medalie de bronz la europenele de tineret, medalie câștigată de Robert Jitaru. De asemenea, pugilistul originar din Făurei, care a împlinit 18 ani pe 31 decembrie 2015, a câştigat toate turneele organizate în România. El a ocupat locul 1 la Ring Iaşi, competiţie ajunsă la a 13 ediţie, Centura Dunării de la Tulcea, Centura Moldovei la Iași, turneu la care au participat pugilişti din cinci ţări, iar la regalul pugilistic de la Timişoara s-a clasat pe locul al doilea. Totodată, este campion național de tineret și câștigător al Cupei României la tineret. Marian Pița a câștigat în anul 2015 titlul național la seniori și Cupa României, clasându-se pe locul al doilea la Centura de Aur, pe care o câștigase în anul 2014.
Secția de judo a CSM Brăila a obținut în anul 2015 zece medalii la campionatele naționale de judo, ne-waza și sambo, protagoniste fiind Andreea Marinescu, Teodora Naidin, Cătălina Varvaruc, Maria Naidin și Cătălin Varvaruc. În ultima săptămâna din vacanța școlară, Teodora Naidin şi Cătălina Varvaruc au fost convocate la un stagiu de pregătire cu lotul naţional la Cluj.
La kaiac-canoe, sportivul Gheorghe Stoian este vicecampion european de juniori în proba de canoe 4 – 500 m. Stoian a câștigat și o medalie de argint la campionatele naționale de juniori I, în proba de canoe 1 – 200 m. Paul Musceleanu a cucerit titlul naţional la canoe 1 pe distanţa de 2000 m, juniori III, aceeaşi performanţă fiind realizată şi de Mihai Ghionea, Victor Văsii, Ştefan Mureş, Valentin Ghenov, la kaiac 4 pe distanţa de 2000 de metri în concursul cadeţilor. Paul Musceleanu a obţinut medalia de argint la canoe 1 – 1000 m, în concursul juniorilor III şi tot argintul i-a revenit lui George Ene la kaiac 1 – 1000 m, la aceeaşi categorie de vârstă. La kaiac 2 000 m, George Ene şi Ciprian Sârbu s-au clasat pe poziţia a treia. Alexandru Bătrânu, Ionel Bordianu, Mircea Constantin şi George Beliogu s-au clasat pe poziţia a treia la kaiac 4 – 1000 m. La campionatele naționale de primăvară, sportivii de la CSM Brăila au câștigat 9 mealii, dintre care una de aur, la kaiac 2 -3000 metri juniori 3, 3 medalii de argint și cinci de bronz.
La atletism, la Campionatele Naționale Universitare, Anamaria Ioniță a câştigat aurul în probele de 100 şi 400 m garduri, 200 m plat şi s-a clasat pe primul loc şi cu ştafeta 4×100 m plat. Atleta brăileană a câștigat o medalie de bronz la naționalele de Pentathlon în sală. Ioniță a fost campioană Balcanică cu ștafeta României de 4×100 m plat și a participat la Campionatele Mondiale de la Beijing cu ștafeta de 4×100 m. Anamaria Ioniță a devenit vicecampioană națională la heptathlon, cu un total de 5049 puncte, la doar 47 de puncte distanță de locul 1. Atleta brăileană Anamaria Ioniță a făcut parte din echipa feminină de atletism al României, la Cupa Europei de probe combinate care a avut loc anul acesta la Inowroclaw, în Polonia.
Tot la atletism, Adelina Sandu a participat în anul 2015 la Campionatul Mondial de junioare 2, unde s-a calificat în semifinale, ea fiind campioană națională în probele de 100 m garduri și 60 m garduri, atât la junioare 2. cât și la junioare 1. Adelina Sandu mai are în palmares în 2015 și două titluri naționale cu ștafeta de la CSM Onești, ea fiind medaliată cu argint și la campionatele naționale de tineret în proba de 100 m garduri.
În anul 2015, perla handbalului brăilean, Gabriela Perianu, s-a transferat la vicecampioana națională HCM Baia Mare, cu care a jucat în Liga Campionilor, iar la finalul anului a obținut medalia de bronz cu naționala de senioare la Campionatele Mondiale din Danemarca. Un alt produs al secșiei de handbal a LPS Brăila, Diana Axinte, a revenit în circuitul lotului național de tineret al României, de unde a lipsit în anul 2014 când România a fost campioană mondială la tineret, Axinte fiind accidentată. Din păcate, din lotul româniei la Campionatul Mondial de handbal feminin n-a făcut parte nici o handbalistă de la HC Dunărea Brăila, Ryde și Buceschi preferând handbaliste de la cele două reprezentante ale României în Liga Campionilor. În campionatul 2015-2016 golgetera HC Dunărea Brăila este Ada Moldovan cu 69 de goluri marcate, ea clasându-se pe locul 10 în ierarhia națională. În topul jucătoarelor cu peste 60 de goluri marcate se mai află Alina Horjea cu 66 de goluri și Bianca Tiron cu 61 de goluri. În campionatul 2014-2015 Ada Moldovan a fost a 3-a în ierarhia națională a marcatoarelor din Liga Națională cu 204 goluri marcate.
Echipa fanion a fotbalului brăilean a trecut în anul 2015 prin transformări importante. CF Brăila a devenit Dacia Unirea Brăila și în ciuda problemelor financiare a reușit să se claseze pe primele 6 locuri în sezonul trecut, iar în această ediție de campionat a avut un parcurs excelent, încheind anul cu o înfrângere la Balotești, după o serie de 7 meciuri fără înfrângere. Dacia Unirea a fost eliminată din Cupa României în șaisprezecimile competiției de Dinamo București. Dacia Unirea Brăila a fost învinsă doar în 4 meciuri în campionat, acasă de Oțelul Galați și în deplasările de la Rapid București, ACS Clinceni și CS Balotești.
În primul sezon în care Brăila a avut echipă de seniori în Liga 1 de baschet masculin, CS Cuza Sport s-a clasat la finalul campionatului pe locul 7, iar în actuala ediție de campionat se menține în lupta pentru accederea la turneul semifinal de promovare în Liga Națională. Cel mai bun produs al clubului brăilean, Eugen Panțuru, a dat probe în vară la Gaz Metan Mediaș, dar în cele din urmă a preferat să continue baschetul la Știința București, în Liga 1, el fiind student în anul 1 la o Facultate din cadrul Institutului Politehnic București.
În baza performanțelor obținute, propunerile ProBraila pentru sportivii și antrenorii anului 2015 sunt:
Sportiva anului 2015: Gabriela Perianu (handbal), Anamaria Ioniță (atletism), Adelina Sandu (atletism), Georgia Crăciun (tenis, cu cea mai bună clasare locul 659 WTA), Ada Moldovan (handbal), Diana Axinte (handbal), Alina Horjea (handbal), Aneta Pîrvuț Udriștioiu (handbal), Mădălina Zamfirescu (handbal), Bianca Tiron (handbal), Gabriela Dobre (handbal), Iulia Banaga (atletism), Andreea Marinescu (judo), Andreea Caracuda (atletism), Andreea Bordea (box).
Sportivul anului 2015: Robert Jitaru (box), Marian Pița (box), George Baltă (atletism), Claudiu Curte (înot), Gabriel Cange (înot), Alexandru Iconaru (atletism), Sorin Frunză (fotbal), Alexandru Muscă (fotbal), Bogdan Golat (baschet), Eugen Panțuru (baschet), Fănel Popa (dirt-track), Gheorghe Stoian (kaiac-canoe).
Antrenorul anului 2015: Costică Buceschi (handbal), Alin Pânzaru (fotbal), Daniel Nicu Iorga (atletism), Carmen Constantin (judo), George Perțea și Gigi Moise (box), Aniela Anton (atletism), Florentina Ion (kaiac-canoe), Cristian Preda (handbal), Mircea Totolici (baschet).