Sindicaliștii din învățământul brăilean vor organiza luni, 29 mai, între orele 11.00-13.00, un protest în fața Prefecturii Brăila

Greva profesorilor va continua și săptămâna viitoare în urma eșecului de la negocierile avute de liderii de sindicat cu reprezentanții Guvernului. Astfel, aceștia au considerat că propunerile venite de la guvern sunt umilitoare.

După acest dialog care s-a purtat între reprezentanții Executivului și cei ai sindicatelor din educație, rezultatul acestor discuții a fost analizat de către liderii coaliției de guvernare, iar la finalul acestor discuții purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunțat că decizia coaliției de guvernare ”vizează închiderea ridicării la nivel maxim pentru veniturile din educație, prin mărirea veniturilor celor care se regăsesc ca personal nedidactic în așa-numita Anexă 8 a legii salarizării, Legea 153, o măsură care vizează 55.000 de oameni care lucrează în acest sector, cu o medie a creșterilor veniturilor de aproximativ 9%. Acestor venituri li se vor adăuga două prime consecutive, una în luna iunie și una în luna octombrie, de câte 500 lei fiecare. De asemenea, aceste prime fiind oferite tuturor celor 55.000 de oameni care lucrează în categoria personalul nedidactic.”

”Totodată, pentru alte 220.000 de oameni care lucrează în sistemul educațional, mă refer aici la personalul didactic și personalul didactic auxiliar, în luna iunie va fi oferită o primă pentru cariera didactică, de 1.000 lei, care va fi urmată în luna octombrie de o a doua primă, de 1.500 lei. Aș vrea să vă fac această precizare:  discuțiile inițiale, care s-au purtat în cursul săptămânii trecute cu reprezentanții sindicatelor, vizau majorarea veniturilor personalului nedidactic din Anexa 8, la care se adăuga nevoia evidentă de a trata cu prioritate situația debutanților din sistemul educațional, unde s-a discutat, inițial, de această formă de stimulare, de premiere, atât pentru dumnealor, cât și pentru cei care predau, care lucrează în zone defavorizate, cu un stimul în valoare de 1.000 lei. Iată că am ajuns la extinderea acestor formule, care vor purta această formă de premiere pentru cariera didactică, pentru întreg personalul didactic, 220.000 de oameni, care vor primi în total 2500 lei; desigur, în paralel, așa cum deja am anunțat, continuând demersurile pe care Guvernul le face pentru a prezenta public și a lansa în discuțiile cu sindicatele și cu toți cei interesați, tot ceea ce ține de noua grilă de salarizare, după ce mâine, în condițiile în care Anexa 8 este închisă, practic, formele care permit, cel puțin pentru sistemul din educație, majorări salariale, se va fi epuizat.” a mai precizat Cărbunaru.

În urma ședinței de la Sindicat de joi, 25 mai, dar și a dezacordului sindicaliștilor din învățământ privind oferta de la minister, la nivelul județului Brăila s-a decis continuarea grevei generale.

”În acest sens s-a înaintat către Primăria Municipiului Brăila o adresă privind pichetarea Prefecturii, luni, 29 mai, între orele 11.00-13.00” se precizează într-un comunicat al sindicatului învățământului brăilean.

Exit mobile version