Semnal de alarma al Institutiei Prefectului catre agentii economici si cetatenii judetului Braila

E oficial. Simona Drăghincescu nu mai e subprefect de Brăila

E oficial. Simona Drăghincescu nu mai e subprefect de Brăila

Avand in vedere nemultumirile unor agenti economici fata de controalele efectuate de echipele mixte constituite sub comanda IPJ Braila, aduse la cunostinta Institutiei Prefectului-Judetul Braila, I.P.J. Braila, I.S.U. “Dunarea” Braila, Institutia Prefectuui- Judetul Braila, alaturi de celelalte institutii amintite mai sus, face unele precizari.

Intr-un comunicat de presa transmis astazi de Institutia Prefectului Judetului Braila, se precizeza că Hotararea Guvernului Romaniei nr. 856/14.10.2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 15 octombrie 2020, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, este aplicabila TUTUROR cetatenilor, agentilor economici sau institutiilor publice aflate pe teritoriul Romaniei.

Cel mai des invocat articol din HGR nr 856/2020 in nemultumirile agentilor economici este art. 6 din Anexa 3 privind MĂSURI pentru diminuarea impactului tipului de risc, dupa cum urmeaza:  

“ART. 6

    În condiţiile art. 5 alin. (3) lit. f) din Legea nr. 55/2020, cu modificările şi completările ulterioare, se stabilesc următoarele măsuri:

    1. activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, este permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 6,00 – 23,00, în judeţele/localităţile unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori, fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 6,00 – 23,00, dacă incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mare de 1,5 şi mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, şi este interzisă la depăşirea incidenţei de 3/1.000 de locuitori;

    2. activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare este permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 6,00 – 23,00, în judeţele/localităţile unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori, fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 6,00 – 23,00, dacă incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mare de 1,5 şi mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, şi doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unităţi în judeţele/localităţile unde este depăşită incidenţa de 3/1.000 de locuitori în ultimele 14 zile;

    3. în situaţia în care activitatea operatorilor economici prevăzuţi la pct. 1 şi 2 este restricţionată sau închisă, se permite prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile respective;

    4. operatorii economici prevăzuţi la pct. 1 şi 2 vor respecta obligaţiile stabilite prin ordin al ministrului sănătăţii şi al ministrului economiei, energiei şi mediului de afaceri, emis în temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările şi completările ulterioare;

    5. prepararea, comercializarea şi consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice sunt permise în spaţiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanţe de minimum 2 m între mese şi participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite, şi cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin ordin comun al ministrului sănătăţii, ministrului economiei, energiei şi mediului de afaceri şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, emis în temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările şi completările ulterioare;

    6. nu este permisă activitatea în baruri, cluburi şi discoteci.”.

”In activitatea de verificare a respectarii tuturor prevederilor legale va asiguram ca autoritatile publice locale sau centrale nu au ca scop falimentarea firmelor sau aplicarea discretionara a legii. Toate organele de control se afla in slujba cetatenilor, aplica legile in vigoare in mod unitar si nediscretionar, sanctioneaza neregulile atunci cand este cazul, fara abuzuri sau parti-prisuri. Institutia Prefectului-Judetul Braila vegheaza la respectarea prevederilor legale in vigoare.

Cu aceasta ocazie, rugam si operatorii economici din judetul Braila sa acorde atentie crescuta textelor de lege, ad litteram, care li se aplica si sa se preocupe in a detine toate autorizatiile si avizele necesare pentru desfasurarea activitatii in toate spatiile pe care le detin, interioare sau exterioare.

Pentru a a informa corect, transparent si eficient opinia publica, inclusiv agentii economici, Institutia Prefectului-Judetul Braila comunica, ori de cate ori este cazul, rata infectarilor cu COVID-19 in jud Braila, Hotararile CJSU Braila aplicabile sau orice alt document pentru informare publica, pe siteul Institutiei Prefectului judetului Braila  https://br.prefectura.mai.gov.ro/ – la rubrica “Situatii de Urgenta”

La sfarsit readucem aminte cetatenilor ca autoritatile publice locale si centrale, indiferent care sunt acestea, au ca responsabilitate prioritara sanatatea publica a populatiei si trebuie sa se implice activ in PREVENIREA raspandirii bolilor, oricare ar fi acestea. “Astazi” este vorba despre impiedicarea raspandirii virusului SARS-Cov2 si PREVENIREA imbolnavirii populatiei cu coronavirus.

Pentru PREVENIREA contaminarii cu virusul SARS-Cov2 VA RUGAM sa respectati igiena personala, regulile de distantare sanitara, sa purtati masca de protectie  permanent, chiar si in spatiile deschise, desi nu este obligatorie purtarea acesteia la o incidenta a bolnavilor de COVID-19 mai mica de 3 bolnavi la 1.000 de locuitori precum si legislatia in vigoare la locul de munca.

Institutia Prefectului-Judetul Braila asigura cetatenii judetului Braila de toata deschiderea, transparenta decizionala, sprijinul si respectul cuvenit” se menționeaza in comunitatul transmis de Institutia Prefectului judetului Braila. 

Exit mobile version