Şcolile de şoferi vor fi obligate să înregistreze toţi cursanţii la Autoritatea Rutieră Română, măsură care ar putea duce la scumpirea cursurilor pentru obţinerea permisului de conducere. Tot de la la 1 iulie 2014, când va intra în vigoare hotărârea de mărire a salariului minim pe economie de la 850 de lei la 900 de lei pe lună, în functie de care sunt calculate şi amenzile, punctul de amendă va creşte de la 85 la 90 de lei.
La 1 iulie intră în vigoare noi reguli pentru şcolile de şoferi, prevăzute de Ordinul ministrului Transporturilor nr. 75/2014. Este vorba de introducerea registrului unic de evidenţă a cursanţilor. Documentul va conţine datele de identificare ale fiecărui aspirant la permis, numărul contractului de şcolarizare, numărul şi data orelor de conducere efectuate. Astfel, orele de ieşire la conducere trebuie stabilite cu precizie. Încălcarea acestora va atrage amenzi usturătoare pentru instructorii auto. Şcolile de şoferi vor ţine evidenţa electronică a pregătirii practice a fiecărui cursant.
Noile reglementări sunt impuse de Autoritatea Rutieră Română (ARR) care vrea astfel să ştie cu exactitate în ce perioadă şi câte ore de practică fac în timpul şcolii viitorii şoferi. Aplicaţia electronică pentru evidenţa cursanţilor, gestionată de ARR, va fi cumpărată de fiecare instructor auto. Instructorii auto nu sunt de acord cu aceste reguli şi spun că instituirea unui program strict pentru cursanţi, dar şi limitarea numărului de ore la 210 pe lună (măsură intrată în vigoare la începutul anului) vor duce la creşterea preţurilor de şcolarizare cu până la 30 la sută.
Iată ce a precizat Petrică Bordeianu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Formatorilor Auto din România (FNFAR):
În registru eşti obligat să transmiţi de astăzi ce vei face mâine sau poimâine. Este imposibil, pentru că, de foarte multe ori, cursanţii solicită modificarea programării. Instructorul are atunci două posibilităţi: ori ia alt cursant, dar dacă-l prinde ARR îi dă 8.000 de lei amendă, ori îl trece absent pe elevul respectiv, care pierde ora în această situaţie.
* Numărul orelor pentru şofat este limitat *
Instructorii susţin că le este încălcat dreptul la muncă prin ordinul dat de ministrul Transporturilor la sfârşitul anului trecut. Însuşi preşedintele Federaţiei Naţionale a Formatorilor Auto din România spune că în spatele acestei decizii, care ar restrânge dreptul la muncă al instructorilor, s-ar afla interesele unor şcoli de şoferi.
Petrică Bordeianu:
La unele şcoli de şoferi numărul cursarţilor se reduce, viitorii şoferi optând tot mai mult pentru instructorii independenţi care lucrează ca persoane fizice autorizate. În felul acesta se încearcă să li se pună barieră acestor instructori independenţi. Se maschează astfel lipsa de performanţă a unor şcoli.
Ordinul care limitează numărul de ore a fost atacat în justiţie, care a dispus suspendarea aplicării acestuia. Însă pentru a ocoli decizia instanţei, Ministerul Transporturilor a emis un alt ordin, care conţine exact aceleaşi prevederi. Dacă instructorii auto contestă noile măsuri, reprezentanţii şcolilor spun că acestea sunt binevenite.
Vasile Ştefănescu, preşedintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România:
Noi am cerut conducerii ARR să facă registrul unic, pentru ca dosarele să nu se mai vândă pe două sau trei sute de lei. Raportările nu se fac astăzi pentru ce s-a făcut ieri, deci nu înainte. Nu vedem cum un instructor poate lucra mai mult de zece ore pe zi. Noile reglementări vor face ca un instructor să nu mai raporteze fictiv 30 sau 40 de ore pe zi. Registrul a intrat în probe la 1 iunie, urmând ca de la 1 iulie să se aplice efectiv.
* Amenzile pentru încălcarea Codului Rutier se majorează *
Tot de la la 1 iulie 2014, când va intra în vigoare hotărârea de mărire a salariului minim pe economie de la 850 de lei la 900 de lei pe lună, în functie de care sunt calculate şi amenzile, punctul de amendă va creşte de la 85 la 90 de lei. Cuantumul amenzilor va fi stabilit de la minimum 180 la maximum 1.800 de lei, în funcţie de contravenţia comisă. Potrivit Codului Rutier, în total sunt cinci clase de contravenţii după cum urmează:
– Clasa I (de la 180 la 270 de lei)
Printre contravenţiile pentru care şoferii pot primi amenzi cuprinse între aceste sume se numără conducerea unui autovehicul cu o viteză cu cel puţin 10 km/h sub limita minimă obligatorie stabilită pe tronsonul de drum respectiv; nerespectarea obligaţiei de semnalizare a manevrei de schimbare a direcţiei de mers sau nerespectarea semnificaţiei culorii galbene a semaforului.
– Clasa a II-a (de la 360 la 450 de lei)
Amenzile cuprinse în această categorie le riscă şoferii care nu deţin în autovehicul trusa medicală, triunghiuri reflectorizante şi stingător pentru incendii, dar şi cei care nu acordă prioritate pietonilor şi vehiculelor care au acest drept; nu respectă culoarea roşie a semaforului sau regulile privind depăşirea.
– Clasa a III-a (de la 540 la 720 de lei)
Se aplică celor care conduc un autovehicul cu permis de conducere expirat; nu păstrează distanţa laterală suficientă faţă de vehiculul care circulă din sens opus; nu respectă obligaţia de a permite părăsirea intersecţiei conducătorului vehiculului rămas în interiorul acesteia; nu respectă regulile privind circulaţia pe benzi sau regulilor la trecerea unei coloane oficiale.
– Clasa a IV-a (de la 810 la 1.800 de lei)
Aceste amenzi le riscă şoferii care fac gesturi obscene sau adresează expresii jignitoare participanţilor la trafic; transportă copii în vârstă de până la 12 ani pe locurile din faţă; conduc autovehiculul pe drumurile publice acoperite cu zapadă fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă sau se urcă băuţi la volan. Nu scapă de aceste amenzi nici cei care depăşesc cu mai mult de 50 km/h viteza maximă admisă pe sectorul de drum respectiv.
– Clasa a V-a (de la 1.800 la 9.000 de lei) care se aplică persoanelor juridice.