Sărbătoarea Izvorul Tămăduirii

De sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârşit Sfânta Liturghie la Biserica „Buna Vestire“ din municipiul Brăila, fără prezența credincioșilor.

În fiecare an, în vinerea din Săptămâna Luminată, această biserică brăileană devenea loc de pelerinaj pentru mii de credincioşi atât din Brăila, cât şi din întreaga ţară, care veneau aici la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii pentru a primi din apa sfinţită izvorâtă din izvorul aflat sub Sfântul Altar. Izvorul acesta se deschide o dată pe an, la praznicul închinat Maicii Domnului din Vinerea Luminată.

În acest an, datorită restricţiilor impuse ca urmare a răspândirii noului coronavirus, slujba a fost oficiată de ierarhul Dunării de Jos fără participarea fizică a credincioşior şi a pelerinilor.

Evenimentul de astăzi a debutat cu săvârşirea Acatistului Izvorului Tămăduirilor Născătoarei de Dumnezeu în noua capelă situată la demisolul bisericii „Buna Vestire“, aproape de izvorul subteran, care de astăzi a fost binecuvântată pentru slujire. Arhiepiscopul Dunării de Jos a oficiat rânduiala de binecuvântare a apelor izvorului de sub altarul bisericii şi Sfânta Liturghie.

Înaltpreasfinţia Sa a prezentat istoria acestei sărbători, precum şi minunile săvârşite la Izvorul Tămăduirii de lângă Constantinopol, acolo unde prin lucrarea Maicii Domnului au fost făcute multe minuni şi vindecări în decursul veacurilor, mulţi împăraţi şi foarte mulţi oameni de rând vindecându-se de diferite boli.

Arhiepiscopul Dunării de Jos a amintit şi despre importanţa restaurării acestui emblematic şi măreţ locaş, care din luna august a anului 2018 se află într-un amplu proces de reabilitare şi consolidare, cu lucrări complexe, atât la interior, cât şi la exterior.

La final, slujitorii prezenţi au fost stropiţi cu agheasmă şi au primit arhiereasca binecuvântare.

De asemenea, cu prilejul acestei sărbători au fost pregătite 20.000 de sticle cu aghiasmă de jumătate de litru fiecare și, după slujbă, acestea au fost oferite la domiciliu credincioşilor brăileni, cu sprijinul voluntarilor parohiali.

Însuşi arhipăstorul Dunării de Jos a mers la casele câtorva credincioşi pentru a le oferi aghiasma.

Totuși, la Cadedrala Nașterii Domnului din Bariera Călărașilor, mai mulți brăileni s-au așezat la coadă pentru a primi aghiasma.

Pe lângă aghiasmă şi iconiţe, Parohia „Buna Vestire“ din Brăila a oferit alimente tradiţionale cu specific pascal, ouă roşii şi cozonaci la 500 de persoane din aşezămintele sociale, unităţile medicale şi centrele de carantină din Brăila.

Exit mobile version