Saptamana prevenirii criminalitatii la final

Saptamana prevenirii criminalitatii la final
Saptamana prevenirii criminalitatii la final

Ziua dedicată siguranţei rutiere a fost pentru poliţiştii brăileni un bun prilej de a comemora victimele accidentelor rutiere cauzate de consumul de alcool sau de droguri la volan.

Continuarea demersului preventiv, iniţiat de Poliţia Română în Săptămâna Prevenirii Criminalităţii, a adus în atenţia poliţiştilor brăileni o gamă variată de beneficiari, pornind de la proprietarii de imobile din mediul rural şi urban, continuând cu bătrânii care pot cădea uşor victime ale infracţiunilor de înşelăciune prin metoda „Accidentul” şi ajungând la suspecţii faptelor comise cu violenţă, pe fondul consumului de alcool.

La jumătatea acestei săptămâni, poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila au fost prezenţi în localităţile Ianca, Însurăţei, Făurei, Viziru, Movila Miresii, Ţepeş Vodă, Grădiştea, Şuţeşti, Măraşu, Frecăţei, Băndoiu, Ţăcău, Baldovineşti şi Vădeni, pentru a purta mesajul preventiv al acestei manifestări naţionale.

În ultima zi a „Săptămânii prevenirii criminalităţii”, cea dedicată siguranţei rutiere, poliţiştii Serviciului Rutier şi cei ai compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii au susţinut, în municipiul Brăila, un exerciţiu inedit, cu scopul prevenirii accidentelor rutiere produse din cauza consumului de alcool sau droguri la volan.

Deznodământul tragic al unui accident rutier soldat cu victime este un moment de un impact psihologic covârşitor pentru cei implicaţi direct, familiile acestora, cunoştinţe sau prieteni. De asemenea şi noi, ceilalţi,  suntem afectaţi când auzim sau vedem că accidentul de circulaţie a luat viaţa unor fiinţe nevinovate, persoane foarte tinere, copii, femei sau bătrâni.

Pornind de la tragediile produse de accidentele rutiere, poliţiştii brăileni trag un semnal de alarmă celor care, inconştienţi sau nu, se urcă la volan sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanţelor interzise de lege.

Pentru a avea efectul scontat, poliţiştii brăileni au regizat o şosea, pe marginea căreia se aflau persoanele dragi din familia oricui. Participanţii la experiment au fost şoferi opriţi în trafic sau pietoni care aveau carnet de conducere şi consumau din când în când alcool.

Proba conştiinţei era susţinută de aceştia în trei etape: prima consta în parcurgerea traseului şi vizualizarea persoanelor dragi de pe marginea şoselei, a doua – în parcurgerea traseului purtând ochelarii speciali de alcool, iar a treia, purtând ochelarii speciali antidrog.

După fiecare etapă, poliţiştii făceau bilanţul „persoanelor decedate”, pun accent asupra calităţii pe care acestea le aveau în experiment: „mama ta”, „tatăl tău”, „fiul tău”, „fiica ta”, „un copil nevinovat” etc.

Ochelarii speciali utilizaţi de poliţişti în cea de-a unsprezecea ediţie a „Săptămânii prevenirii criminalităţii” au următoarele caracteristici: ochelarii de alcool simulează o alcoolemie în sânge de aproximativ 0,8 ‰, iar ochelarii de droguri simulează o gamă largă de efecte care pot fi declanșate de consumul de droguri.

Poliţiştii rutieri au oprit vineri şoferii care se deplasau pe Calea Călăraşilor, în zona Piaţa Independenţei, din municipiul Brăila, şi i-au invitat să participe la cel mai nou experiment menit să crească gradul de conştientizare a şoferilor în scopul prevenirii accidentelor rutiere cu victime.

Ceea ce au putut simţi pe propria piele toţi cei incluşi în acest experiment a fost modificarea percepţiei vizuale, a percepţiei spaţiului, a culorilor, un grad ridicat de incertitudine şi senzaţia de pierdere a echilibrului şi controlului asupra propriului corp.

La experiment au participat şi un grup de tineri din Statele Unite ale Americii, prezenţi în municipiul Brăila pentru un proiect care viza exact prevenirea consumului de droguri.

Chiar dacă „Săptămâna prevenirii criminalităţii” s-a încheiat, activităţile de prevenire şi conştientizare a populaţiei cu privire la riscurile la care se expun sau îi expun pe ceilalţi prin încălcarea normelor de circulaţiei şi a legilor în general continuă.

Exit mobile version