S-a lansat expoziția online Crescut Pe Muzică despre povestea tinerilor lăutari și dansatori din toată țara. Brăila este reprezentată de Florinel Caraivan din Făurei

Luni, 31 august se lansează expoziția online Crescut Pe Muzică care expune moștenirea transgenerațională actuală în muzica și dansul de tradiție orală, pe site-ul http://crescutpemuzica.ro/. Cei 20 de tineri din proiect expun materialele realizate în cadrul atelierelor pe Zoom, ținute de șase traineri care i-au ghidat să documenteze legătura lor cu muzica sau dansul din regiunea în care trăiesc. Printre cei douăzeci de tineri se află și Florinel Caraivan din Făurei.

Expoziția va cuprinde și materiale din arhiva MȚR oferite în premieră mediului online și va fi împrospătată cu materiale noi de-a lungul lunii septembrie.

Odată cu expoziția se vor organiza și câteva întâlniri online, un Artist Talk de vernisaj, prin care publicul larg va putea sta de vorba cu expozanții și patru mese rotunde în luna septembrie pe subiecte specifice cu tineri din proiect.

Expoziția online http://crescutpemuzica.ro/ conține texte (interviuri și povești), fotografii (digitale și pe film) și filme (documentare și clipuri) create de tinerii muzicieni și dansatori. Din Făurei îl avem pe Florinel Caraivan (15 ani – acordeon). El a învățat să cânte de la bunicul lui căruia i-a luat un interviu pentru expoziție.

Expoziția va cuprinde și scurte comentarii despre specificul regiunii din care provin tinerii, scrise de trainerul de etnomuzicologie Bogdan-Mihai Simion, dar și materiale din arhiva Muzeului Țăranului Român, care au legătură cu poveștile participanților din proiect și sunt prezentate pentru prima oară în mediul online. Tot în expoziție pot fi parcurse articolele și studii de caz dedicate. Acestea vor fi lansate pe site pe parcursul lunii septembrie.

Arhiva Etnologică a Muzeului Național al Țăranului Român este o arhivă documentară ce reunește materiale foto, video, audio, scrieri neconvenționale, artă plastică, aparatură de epocă. Un total de aprox. 80.000 de piese, dintre care cele mai vechi datează din secolul al XIX-lea, iar cele mai noi se nasc sub ochii noștri.

Considerăm că menirea unei arhive este de a stârni dialoguri peste timp – între privirea personajului, privirea fotografului, privirea curatorului, privirea vizitatorului – și-atunci, misiunea noastră este tocmai de a face posibile aceste întâlniri. Ne propunem să scoatem Arhiva în lume cât mai mult, adresându-ne atât publicului specializat, cât și publicului larg, prin proiecte precum platforma web Rețelele Privirii https://arhiva.muzeultaranuluiroman.ro/retelele-privirii. Dar inițiativa poate veni și din exterior: oricine ne poate scrie pentru a programa o vizită.

Așa s-a întâmplat și în cazul Crescut Pe Muzică: nu noi am găsit proiectul, ci proiectul ne-a găsit pe noi. Am navigat prin Arhivă împreună cu Simona Constantin, pornind de la comunitățile și interesele tinerilor implicați în proiect. Am încercat pe de-o-parte să îi provocăm și stimulăm în lucru, pe de altă parte să dăm un context poveștilor lor. Selecția finală, ce va face parte din expoziție, include scene diverse ale vieții rurale, obiceiuri locale, asambluri populare, însoțite de înregistrări audio sau note de teren ale cercetătorilor.”, declară Iris Șerban și Andra Tarara de la Muzeul Național al Țăranului Român.

Platforma expozițională http://crescutpemuzica.ro/ abordează următoarele categorii de subiecte:

Tineri crescuți pe muzică – portretele participanților la proiect

Cine ne-a învățat muzica și dansul – portretele mentorilor acestora

Muzica din comunitățile noastre – articole și studii de caz asupra unor elemente specifice regiunilor din care provin tinerii

Site-ul păstrează tonul personal al adolescenților, fiind accesibil și prietenos cu publicul larg. Ne dorim ca descoperirea acestuia să fie o experiență playful pentru vizitatori, pentru care am gândit și o serie de întrebări/elemente interactive. Vă așteptăm pe site pentru a descoperi prezentul muzicilor de tradiție orală și pentru a-l crește mai departe, în viitor, împreună!”, declara Simona Constantin, inițiatorarea proiectului Crescut Pe Muzica.

Vernisajul expozitei de luni, 31 august va fi un Artist Talk pe Zoom susținut de Simona și expozanți la ora 19.00.

Oricine este doritor și are curiozități legate de muzica de tradiție orală este invitat să ia parte la întâlnire și să asiste, să-și expună părerea și să pună întrebări în timpul turului online al expoziției.

Link-ul întâlnirii pe Zoom este https://us02web.zoom.us/j/88069281621 și se găsește și pe pagina de eveniment de Facebook https://www.facebook.com/events/230887398299972.

După lansarea platformei se vor organiza patru mese rotunde, iar miercuri, 2 septembrie 2020, la ora 17.00, puteți urmări Tradiția în familie – cu Florinel Caraivan din Făurei (Brăila).

Exit mobile version