Registrul Auto Român va emite certificatul „RAR Auto Pass” începând de la 1 decembrie 2024

Registrul Auto Român anunță că va emite de la 1 decembrie 2024 pentru deținătorii de autovehicule certificatul „RAR Auto Pass”. Documentul va fi eliberat la vânzarea mașinii, pentru a putea fi prezentat cumpărătorului, conform Legii 142 din 2023 și OMTI 210 din 2024 și vizează mașinile deja înmatriculate în România.

RAR Auto Pass va conține informații esențiale despre istoricul kilometrajului, dar și despre istoricul de accidente care au afectat sistemele de siguranță ale autovehiculului.

Certificatul RAR Auto Pass va costa în jur de 50 de lei. Pentru a obtine documentul nu este nevoie ca vehiculul sa fie prezentat la RAR.   

La sfârșitul lunii mai 2024 aplicația RAR AUTO PASS va fi gata din punct de vedere al platformei digitale (conform termenului legal) și va fi distribuită către toate entitățile care vor completa în aceasta, datele necesare eliberării certificatului RAR Auto Pass (service-uri, stații ITP, ateliere pentru inspecții tahografe și/sau limitatoare de viteză, producatorii de vehicule rutiere).

Pentru a fi colectate suficiente date, astfel încât imaginea de ansamblu asupra unui vehicul să fie cât mai relevantă, este nevoie de minimum 6 luni. Prin urmare, începând cu 1 decembrie 2024, RAR va elibera, conform legii, persoanelor care vând un autovehicul, certificatul RARAutoPass, astfel încât acesta să poată fi oferit cumpărătorului în momentul tranzacției.

În certificat se vor regăsi date complexe despre istoricul mașinii respective, începând cu valoarea odometrului (kilometrajul) până la numărul de identificare al autovehiculului, data și natura evenimentelor rutiere în care a fost implicat, detalii despre avariile grave la sistemele de frânare și direcție, precum si tipul intervenției pe vehicul (întreținere, reparație, actualizare de soft, etc),  

În situația puțin probabilă în care în momentul interogării aplicației nu este găsită nicio informație despre un anumit vehicul, RAR va elibera gratuit un certificat de negare.

„RAR Auto Pass este esențial pentru toate persoanele care vor să se asigure înainte de a cumpăra un autovehicul, că starea tehnică a acestuia este una care justifică investiția și mai ales că mașina nu are probleme de natură să pună în pericol viața cuiva sau siguranța în trafic. Iată de ce ne preocupă constant ca prin activitățile pe care le desfășoară, Registrul Auto Român să întărească ideea conștientizării importanței unui vehicul cu grad sporit de siguranță”, declară Mihai Alecu, directorul general al Registrului Auto Român.

Exit mobile version