Recomandările polițiștilor pentru circulația în condiții de vreme nefavorabilă

Având în vedere atenționarea meteo de cod galben valabilă în perioada 27.01.2023, ora 10:00 – 28.01.2023, ora 22:00, de cantități însemnate de precipitații sub formă de ploaie și ninsoare, viscol și intensificări ale vântului, polițiștii brăileni vin cu o serie de recomandări în ceea ce privește siguranța rutieră.

Conducătorii de autovehicule să circule cu viteză adaptată permanent condițiilor meteo-rutiere, să adopte o manieră preventivă de condus și să respecte indicațiile polițiștilor rutieri aflați în trafic.

Pentru un trafic rutier sigur, polițiștii rutieri vă recomandă:

-Înainte de a porni la drum, verificați dacă parbrizul, geamurile laterale şi luneta vă asigură o vizibilitate foarte bună. Trebuie să aveţi în bună stare de funcţionare ştergătoarele şi instalaţia de climatizare şi dezaburire.

Folosiți luminile de întâlnire permanent, şi pe timpul zilei, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă. 

Echipați autovehiculele corespunzător sezonului rece, precum și în funcție de traseele pe care urmează să le parcurgeți. Nu uitați că distanța necesară pentru frânare în cazul în care anvelopa nu este corespunzătoare este simțitor mai mare, iar siguranța, atât a conducătorului cât și a celorlalți participanți la trafic, poate fi pusă în pericol!

Adaptaţi viteza permanent la condiţiile de drum. Circulaţi cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h în localităţi, sau 50 km/h în afara lor, când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, mâzgă, piatră cubică umedă sau când vizibilitatea este sub 100 de metri în condiții de ceață, ninsori abundente.

Păstrați distanţa în mers, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă!

Nu vă angajați în efectuarea unor manevre riscante în trafic! Efectuați fiecare manevră numai după o temeinică asigurare! Nu vă angajaţi în depăşiri fără a avea o bună vizibilitate!

-Evitați acționarea bruscă a mecanismelor de direcție și frânare, folosiți cu precădere frâna de motor!

Nu consumaţi alcool şi nu conduceţi dacă simţiţi că sunteţi obosiţi! Nu folosiți telefonul  sau alte dispozitive mobile în timp ce conduceţi. 

Manifestați atenție la pietoni și la alte categorii de participanți la trafic!

Și pietonilor le recomandăm să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor. 

CÂND TREBUIE SCHIMBATE ANVELOPELE DE VARĂ CU CELE DE IARNĂ?

Utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante, indiferent de data din calendar.

Conform art. 102 alin. (28) din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, ”conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau fără a avea montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate” se sancționează cu  amendă în valoare de 9-20 puncte amendă  (1 punct amendă este în valoare de 145 lei) și reținerea certificatului de înmatriculare al autoturismului!      

Exit mobile version