Actualitate

Reacția Grupului de Comunicare Strategică după apariția în spațiul public al unui DRAFT de document nedestinat publicității

Reacția Grupului de Comunicare Strategică după apariția în spațiul public al unui DRAFT de document nedestinat publicității

Un document ce pare a fi elaborat de autoritățile centrale a circulat astăzi pe rețelele de socializare. Documentul este un draft, care nu poartă semnătura președintelui Grupului de Suport Tehnico-Științific, Raed Arafat.

Draftul acestui document care a apărut ilegal în spațiul public a creat panică printre cei care l-au citit. Autoritățile centrale nu au dezmințit documentul, dar au precizat că actul poate suferi modificări, varianta postată pe internet nefiind forma finală și nici nu prevede o dată de la care acestă măsură ar urma să fie aplicată. DIICOT a fost sesizat și s-a dat startul cercetărilor pentru infracțiunea de divulgare fără drept a unor informații care nu sunt destinate publicității.

Grupul de Comunicare Strategică format la nivelul DSU a reacționat imediat, susținând că este un document în lucru, analizat în prezent la nivelul Grupului de Suport Tehnico-Științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, fiind prezentate doar PROPUNERI. Atât timp cât documentul nu a fost aprobat, acesta nu are efecte.

Redăm comunicatul în integralitate: 

„Având în vedere faptul că a fost dat publicității un document al Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, intitulat «HOTĂRÂREA NR. 14 din 20.03.2020», facem următoarele precizări:

1.       Este un document de lucru (DRAFT), care este analizat la nivelul Grupului de suport tehnico-științific, organism în subordinea CNSSU, format din specialiști în epidemiologie și boli infecțioase.

2.       NU este un document aprobat la nivelul Grupului de suport tehnico-științific și NU a fost înaintat spre aprobare CNSSU (Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență), organism abilitat să ia decizii în astfel de situații.

3.       Hotărârile Grupului de suport tehnico-științific au caracter de propunere către CNSSU, doar după ce sunt aprobate la nivelul Grupului de suport tehnico-științific.

4.       La nivelul Grupului de suport tehnico-științific sunt analizate diferite propuneri, pe baza scenariilor referitoare la evoluția răspândirii noului coronavirus (COVID-19), ținând cont de practica altor state care se confruntă cu aceeași problematică.

5.       Atenționăm asupra faptului că în documentul dat publicității NU este menționată data de la care sunt aplicabile măsurile referitoare la deplasarea persoanelor. Acest demonstrează că măsurile NU au aplicabilitatea imediată, fiind vorba despre propuneri aferente unor scenarii posibile cu privire la răspândirea noului coronavirus (COVID-19).

6.       La nivelul Ministerul Afacerilor Interne s-a luat decizia sesizării organelor de cercetare penală pentru infracțiunea de divulgare fără drept a unor informații care nu sunt destinate publicității.

7.       Inspectoratul General al Poliției Române a sesizat DIICOT cu privire la săvârșirea infracțiunii de distribuite de informații nedestinate publicității, sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art. 304 Cod Penal, faptă pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 3 ani”.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •