Puțini participanți la manifestările de Ziua Unirii

Luni, 24 ianuarie 2022, în fața statuii cu bustul lui Al. I. Cuza au avut loc manifestările dedicate Zilei Unirii Principatelor Unite. Datorită frigului puțini brăileni s-au încumetat să participe la acest eveniment, mai ales că cel mai așteptat moment, Hora Unirii, nu s-a mai dansat nici anul acesta. Nici politicienii nu s-au mai închesuit, ca în alți ani. La manifestări au fost prezenți senatorul Ion Rotaru și deputatul Florin Mircea, ambii de la PSD, și deputatul PNL, Alexandru Popa. Parlamentarii AUR, au ales să participe la evenimentul organizat de ei la Iași, neavând deocamdată interes pentru activitățile de la Brăila.

După salutul Drapelului de Luptă și trecerea în revistă a Gărzii de Onoare de către prefectul județului Brăila și comandantul Flotilei Fluviale Brăila, contraamiral de flotilă Cornel Rogozan, a urmat intonarea imnului național, apoi serviciul religios oficiat de un sobor de preoți.

Prefectul județului Brăila, Iulian Timofei a evocat momentul „24 Ianuarie 1859”. 

”Marcăm astăzi 163 de ani de la Mica Unire, așa cum ne este tuturor cunoscută, moment de grație în care România a prins contur.

Sărbătorirea acestui eveniment de mare însemnătate istorică trebuie să constituie prilej de recunoștință față de marii artizani și susținători ai Micii Uniri: Alexandru – Ioan Cuza,  Mihail Kogălniceanu, Manolache Costache Epureanu, Anastasie Panu, dar și artizanii și susținătorii necunoscuți: țărani, moșieri și răzeși.

Reper istoric care a dat startul modernizării României ca țară, 24 ianuarie 1859  a însemnat mai mult decât desfiinţarea unei graniţe. Unirea celor două principate române, Moldova și Țara Românească, a demonstrat maturitatea tuturor celor care au participat și au făcut posibil acest act, fiind, de altfel, primul pas al afirmării identității noastre naționale, culturale și etnice. Pentru noi toți, ceea ce s-a realizat în acel moment marcant al istoriei noastre ne-a demonstrat că, uniți putem depăși obstacole care par a fi de netrecut” a spus prefectul.

Evenimentul a continuat cu un scurt moment artistic prezentat de Muzica Militară a Garnizoanei Brăila și solista Maria Ciocan, precum și de un grup de dansatori de la Ansamblul Pandelașu. Apoi s-a cântat Hora Unirii, fără a se mai prinde în horă puținul public prezent. A urmat depunerea de coroane de flori la Monumentul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, iar evenimentul s-a încheiat cu Defilarea Gărzii de Onoare.

Exit mobile version