Locuitorii celor șapte blocuri aflate pe terenul fostei unități militare de aviație de la Ianca au o serie de probleme legate de vegetația din curte și de câinii comunitari care se înmulțesc de la an la an. Aceștia spun că nu știu unde să sesizeze sau cui să se adreseze pentru rezolvarea acestor probleme. Acolo nu s-a mai făcut curățenie de când s-a desființat unitatea militară și nu mai sunt soldați acolo.
Până în 2003 când unitatea militară de la Ianca funcționa, în blocurile construite la începutul anilor 1950 pe terenul de lângă aeroportul militar locuiau cadrele militare. Când aeroportul a fost închis, baza a fost lăsată în paragină. În timp, efectele s-au văzut atât în ceea ce privește starea pistei de aviație, a bretelelor, căilor de rulare, hangarelor, etc, precum și a unor blocuri și unor clădiri care funcționau ca școala pentru ciclul primar, magazinul, Casa Armatei. Cadrele militare care locuiau în apartamentele din blocurile respective au avut posibilitatea să le cumpere, dar au rămas și blocuri care erau nelocuite, iar cei de la MApN nu au dorit să le vândă și altor persoane sau să le dea în administrarea Primăriei Ianca. Blocurile rămase nelocuite s-au degradat în timp, iar în jurul lor vegetația s-a dezvoltat necontrolat.
În 2009 aerodromul a trecut din administrarea MApN, în administrarea Consiliului Județean Brăila, în ideea ca acesta să fie transformat într-un aeroport civil. Dar în afara faptului că CJ Brăila a asigurat paza obiectivului, care a costat o mulțime de bani, altceva nu s-a întâmplat. De anul trecut aerodomul a trecut în administrarea Aeroclubului României.
Marcel Panaete, președintele asociației de locatari, spune că de multe ori câinii comunitari care s-au aciuat în curtea unde se află blocurile sunt atât de mulți încât pot reprezenta un pericol pentru cei care locuiesc acolo, în jur de 150 de persoane, inclusiv copii. Acesta mai spune că deși oamenii care locuiesc aici plătesc impozite la Primăria Ianca, fiind încadrați zona zero pentru că au toate utilitățile, de câte ori a mers acolo pentru sesiza diverse probleme ce trebuie rezolvate, i s-a spus că Primăria nu poate face nicio investiție din bani publici în acea zonă, pentru că terenul din jurul blocurilor și nici clădirile nelocuite nu-i aparțin și nici nu se află în administrarea lor. Totuși, Primăria a realizat în zona locuită în parc de joacă pentru copii.
Secretarul general al Primăriei Ianca, Alexandru Sterian, a declarat că Primăria Ianca nu poate face investiții în zona în care se află blocurile respective, dat fiind faptul că terenul nu este în administrarea Primăriei, ci este în se află în administrarea Consiliului Județean și a unei unități militare din Focșani, iar proprietar este Ministerul Apărării Naționale. Primăria Ianca a asfaltat însă strada care duce până în curtea unde se află aceste blocuri, au făcut stație de autobuz în acea zonă.
Sterian a mai spus că s-au făcut mai multe demersuri pentru preluarea de către Primărie în administrare sau în proprietate a acelor terenuri și clădiri nelocuite, dar nu s-a primit niciun răspuns favorabil. Acesta a mai spus că viitorul primar și viitorul Consiliu Local ar putea să reia această solicitare către unitatea militară de la Focșani și către Ministerul Apărării.