Promovabilitate peste media nationala la Definitivat

Promovabilitate peste media nationala la Definitivat
Promovabilitate peste media nationala la Definitivat

Ministerul Educaţiei Naţionale a centralizat rezultatele înregistrate la examenul naţional de definitivare în învăţământul preuniversitar, sesiunea 2014. Din totalul de 9.196 candidaţi prezenţi la proba scrisă (92,73%), 60,62% au promovat. Rata de promovare este superioară cu aproape 13 procente celei de anul trecut (înainte de contestaţii) – 47,83%. Cel mai ridicat procent de promovare s-a înregistrat în judeţul Cluj (72,57), iar cel mai scăzut, în judeţele Maramureş şi Giurgiu (47,62). În Capitală, rata de promovare iniţială este de 55%.

La Brăila au fost înscriși 139 candidați, din care s-au prezentat doar 109, reprezentând 83,85%. Printre absenți se numără handbalista de la HC Dunărea Brăila, Alina Horjea, care la cele două inspecții din timpul anului a obținut media 10.00, dar și mijlocașul celor de la Conpet Cireșu, Iulian Bogoș cu media 9.625 la cele două inspecții și maestrul Constache Ciochină, antrenor de box la CSM Brăila, care a avut o medie de 9,875 la inspecție.

Dintre candidaţii care au promovat examenul la nivel național, 57 au obţinut note de 10, iar una dintre acestea a fost la Brăila. Singura notă de 10.00 a fost obținută de Oana Georgiana Epure, profesor pentru învățământul preșcolar. Promovabilitatea la Brăila a fost de 62,38%, 68 din cei 109 prezenți obținând note peste 8.00 înaintea contestațiilor.

Reamintim că au fost admişi să participe la proba scrisă doar candidaţii care au îndeplinit cumulativ condiţiile prevăzute de metodologie: efectuareaunui stagiu de predare în specialitatea postului de cel puţin un an, calificativul pentru anul şcolar în curs „Bine” sau „Foarte bine” şi minimum media 8 la cele două inspecţii speciale la clasă desfăşurate pe perioada anului şcolar.

Afişarea primelor rezultate a avut loc sâmbătâ, 19 iulie, atât la centrele de examen, cât şi online, pe site-ul dedicat, hhtp://definitivat.edu.ro.

Contestaţiile se pot depune la sediile inspectoratelor şcolare judeţene, în intervalul 19-20 iulie, şi vor fi soluţionate între 21 şi 23 iulie. Afişarea rezultatelor finale este programată pentru data de 24 iulie. Nota minimă de promovare a examenului este 8.

Menţionăm că, începând cu anul trecut, Ministerul Educaţiei Naţionale a decis ca nota minimă de promovare a examenului naţional de definitivare în învăţământ să crească de la 7 la 8. Cadrele didactice care promovează examenul naţional de definitivare dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar.

 

Exit mobile version