Prin galerii, în vremuri de pandemie

În această perioadă majoritatea activităților culturale din oraș s-au suspendat. Teatrul și-a oprit reprezentațiile. Filarmonica și-a suspendat spectacolele. Cinematografele sunt și ele închise. Este o atmosferă apăsătoare, chiar tristă, pentru iubitorii de cultură. Aceștia mai au foarte puține opțiuni în sfera publică. Una din ele, poate singura, o constituie vizitarea expoziițiilor de artă.

Două astfel de expoziții ne-au atras atenția în aceste zile în care muzele, dacă nu tac, atunci stau ascunse. E vorba de Expoziția națională de plastică mică deschisă la Galeriile de artă și de mica „personală” a lui Cristian Radu de la Muzeul Brăilei.

Salonul național de plastică mică, Brăila, 2021, se află la ediția 22. Este chiar un eveniment de anvergură națională. Stau mărturie cele peste 400 de lucrări prezente pe simezele galeriei de artă din centrul orașului. Aceste lucrări provin de la artiști din toată țara și din Republica Moldova.

O mare varietate de subiecte, de tehnici și de stiluri pot fi văzute în această expoziție. O adevărată radiografie a ceea ce înseamnă astăzi arta plastică în format mic în România. O explozie de culori și forme care arată, pe de o parte dorința nestăpânită de a crea frumosul și, pe de altă parte, nevoia de a-l arăta semenilor.

Vizitând expoziția, ai senzația tonică că nimic nu poate sta în calea elanului creator al omului. Indiferent de situația prin care trece, sau mai de grabă, în ciuda restricțiilor pe care le suportă, artistul plastic își urmează neabătut drumul, crezul sau ideile sale.

La vernisajul expoziției a fost lume multă, cum rar am văzut la un vernisaj. În rol de gazdă, același neobosit Gheorghe Mosorescu, sufletul filialei locale a artiștilor plastici și al acestui eveniment național. Și o remarcă: niciodată, dar niciodată, n-am văzut la un astfel de eveniment vreun reprezentat al autorităților locale. Cum expoziția este deschisă până pe data de 14 aprilie 2021, ar mai fi timp de vizitare…

Vis-à-vis, adică de cealaltă parte a străzii Galați, în galeria de artă a Muzeului Brăilei, s-a deschis o mică expoziție a artistului plastic brăilean, Cristian Radu. Purtând numele “Solo”, expoziția adună tablouri, nu multe, dar reprezentative pentru preocupările artistice actuale ale lui Crisitan Radu.

Expoziția aduce în fața privitorului un subiect potrivit cu condiția omului de azi: singurătatea în lume și chiar în univers. Și un leitmotiv mai vechi, pe care l-am regăsit și în alte lucrări ale lui Cristian Radu, acela al reprezentării trupului feminin.

Tablourile lui Cristian Radu aduc un aer proaspăt în galeriile brăilene. Prin temele propuse și prin tehnicile folosite, ele, tablourile ne obligă pentru câteva clipe, să meditam la locul nostru în lume. În aceste vremuri grele, acesta este, credem, rolul unui artist: să ne pună pe gânduri… 

Articol de DAN ROTARU

Exit mobile version