Primarul comunei Dudești s-a ales cu diminuarea indemnizației pe o lună. În cazul lui Marian Bocănel ANI a sesizat conflictul de interese. Acesta nu va mai putea candida timp de 3 ani pentru funcția de primar

Prefectul județului Brăila a emis un Ordin privind aplicarea sancțiunii de diminuare a indemnizației de primar cu 10% pe perioadă de o lună, în cazul primarului comunei Dudești, Marian Bocănel (PSD), ca urmare a încălcării regimului juridic al conflictului de interese. Ordinul a fost emis după ce Agenția Națională de Integritate a comunicat faptul că a rămas definitiv Raportul de evaluare potrivit căruia s-a constatat că primarul a încălcat regimul juridic al conflictului de interese, unde se precizează că ar fi fost vorba de fiind acuzat de o abatere disciplinară, că a aprobat și semnat 80 de acte administrative care au produs un folos material pentru firma deținută de soția sa în sumă de 14.851 lei.

”În exercitarea mandatului de primar, a aprobat și semnat în perioada 26 octombrie 2017 – 14 decembrie 2018, 80 de acte administrative care au produs un folos material pentru soția sa, constând în încasarea sumei de 14.851 lei și în creșterea cifrei de afaceri și a profitului societății comerciale la care aceasta deține calitatea de asociat unic și funcția de administrator”, se arăta în comunicatul ANI.

În fapt, au fost achiziționate pentru Primărie mai multe produse de la magazinul soției sale.

Primarul Marian Bocănel a contestat în instanță decizia ANI, iar în luna iunie 2021 Curtea de Apel Galați a respins acțiunea sa ca fiind nefondată. Bocănel a făcut recurs, însă a pierdut și la Înalta Curte de Casație și Justiție, care a dat în decembrie 2022 o sentința definitivă în acest caz.

Nefiind vorba despre constatarea încălcării regimului juridic al incompatibilității, în cazul primarului Marian Bocănel, nu sunt incidente prevederile art. 160 alin (1), lit b din OUG 57/2019 – Codul administrativ, referitoare la încetarea de drept a mandatului primarului, dar nu va mai avea dreptul să candideze pentru un nou mandat de primar timp de 3 ani după încetarea actualului mandat, în conformitate cu Legea nr. 176/2010 privind integritatea in exercitarea funcțiilor si demnitatilor publice.

Exit mobile version