Primăria Însurăței speră într-o finanțare europeană pentru a explora comoara geotermală din zonă

Zăcământul de ape geotermale din zona Însurăței – Victoria – Berteștii de Jos despre care se vorbea în anii ’80 ar putea redeveni de actualitate, dacă Primăria Însurăței reușește să obțină o finanțare europeană pentru a fructifica licența de explorare a resurselor geotermale pe care a obținut-o la începutul acestui an. În baza acestei licențe, valabilă 5 ani, se va putea realiza forajul în urma căruia s-ar obține informații despre zăcământ, ca să poată afla cum ar putea fi exploatat în folosul comunității.

Primăria Însurăței speră că un nou foraj va actualiza informațiile legate de zăcământul de ape geotermale, astfel încât Primăria să poată lua o decizie cu privire la posibilele utilizări acele acestuia: amenajarea unei baze de tratament cu bazine pentru tratarea diferitelor boli, încălzirea instituțiilor publice sau poate chiar încălzirea întregii localități.

Primăria a început în anul 2019 demersurile pentru obținerea licențe de exploare și abia la începutul acestui an s-a obținut licența respectivă, care este valabilă pentru 5 ani. În cazul în care informațiile obținute în urma forajului vor indica faptul că zăcământul este unul care justifică investițiile pe care le prespune punerea sa în valoare, Primăria va solicita o licență de exploatare, care ar fi valabilă 20 de ani.

Viceprimărița orașului Însurăței, Florentina Carșote a declarat că speră să obțină o finanțare europeană pentru a se realiza forajul necesar. Aceasta a mai spus că există o sondă aflată în conservare pe raza localității, care ar putea fi folosită pentru realizarea forajului, însă pentru asta ar trebui să găsească o variantă de finanțare europeană, costul ridicându-se la peste un milion de euro.

Exit mobile version