Pretul gazelor pentru populatie se va majora cu 8% in acest an

Pretul gazelor pentru populatie se va majora cu 8% in acest an
Pretul gazelor pentru populatie se va majora cu 8% in acest an

 

Preţul gazelor pentru consumatorii casnici va crește cu 2% de la 1 aprilie, urmând ca, până la finele anului, să aibă loc alte două scumpiri, de câte 3%, la 1 iulie și, respectiv, 1 octombrie, a declarat, luni, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileț, cu prilejul prezentării în Parlament a Raportului privind prețurile și tarifele reglementate pe 2013, elaborat de ANRE, informează Agerpres.

Niculae Havrileţ:

La 1 aprilie, va fi o creștere de 2% la prețul gazelor pentru consumatorii casnici și cu 5% pentru non-casnici.

Calendarul de liberalizare pentru acest an mai prevede încă alte două scumpiri, precizează oficialului ANRE:

La 1 iulie va fi o creștere pentru non-casnici de 5% și pentru casnici de 3%, iar, la 1 octombrie, creșterea va fi de 4% pentru non-casnici și de 3% pentru casnici.

Anul trecut, România a plătit pentru gazele importate un miliard de dolari mai puțin decât în 2012, potrivit lui Havrileţ.

Preşedintele ANRE a subliniat:

În sectorul de energie electrică, dereglementarea pe sectorul non-casnic s-a făcut foarte ușor, pentru că producția este mai mare decât consumul, dar la gaze este mai complex, pentru că noi trebuie să importăm. Totuși, factura la importul de gaze a scăzut anul trecut un un miliard de dolari, ceea ce înseamnă un plus în balanța externă de plăți a României.

România importă anual în jur de 20% din consumul de gaze.

 

 

Exit mobile version