Pierderile pe rețelele de apă ale CUP Dunărea din județ sunt de peste 40%

Prețul plătit de consumatori pentru apa potabilă livrată brăilenilor de CUP Dunărea a fost un subiect de discuții în ședința ordinară a Consiliului Local Municipal Brăila din 15 iunie la proiectul privind avizarea modificării și completării Regulamentului Serviciului de Alimentare cu Apă și de Canalizare – Actualizat – aprobat prin Hotărârea nr.2 din 26.03.2018 a Adunării Generale a Asociației și a formei actualizate a acestuia.

Consilierul municipal Constantin Sîrbu (PNL) care a propus să se facă o nouă analiză a modului în care a fost calculat noul tarif la apa potabilă. Sîrbu a menționat că documentele prezentate consilierilor arată că pierderile de apă înregistrate pe rețeaua CUP sunt de peste 40%, ceea ce este foarte mult.

„Am citit această notă de control făcută de către Autoritatea Națională de Reglementare și ne spune că pierderea de apă  în 2019 este de 40,70%, iar în anul 2022 «a fost programată o valoare țintă a apei care nu aduce venituri de 40,11%». Procentele mi se par destul de mari. Știu că este o strategie de aplicare a planului tarifar; ar trebui să discutăm încă o dată serios, în așa fel, încât să reducem aceste pierderi și să furnizăm cetățenilor o apă de calitate, servicii de calitate la prețuri cât mai mici”, a spus consilierul PNL, Constantin Sîrbu.

Primarul Marian Dragomir, în calitate de președinte al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Dunărea, a precizat că pierderile erau și mai mari pe rețelele CUP Dunărea, în special în mediul rural, pentru că au loc multe avarii pe conductele foarte vechi, montate înainte de 1989 și tocmai de aceea s-a și implementat proiectul POIM, care vizează extinderea și modernizarea rețelelor de apă și canalizare. Proiectul, în valoare totală de 1,38 miliarde de lei, este achitat în proporție de 94% din fonduri europene nerambursabile, iar CUP Dunărea contribuie cu 6%, bani pentru care compania s-a împrumutat de la BERD, cu obligația de a returna împrumutul.

Primarul Brăilei a amintit că semnarea contractului s-a făcut pe vremea când președinte al PNL era Ludovic Orban și că atât liderul liberal – care era atunci premier -, cât și Ministerul Fondurilor Europene „s-au lăudat cu acest proiect care se derulează în prezent în județul Brăila”. Dragomir a mai spus că lucrările la acest proiect s-au început din județ și nu din municipiu „pentru că acolo erau pierderile cele mai mari” și pentru că „în județ oamenii nu aveau nici apă, nici canalizare”, spre deosebire de cei din municipiu.

„Noi toți, primarii, indiferent de culoarea politică – toți, și primarii PNL ai dvs și noi, de la PSD -, ne dorim să modernizăm localitățile noastre. Și pentru acest lucru înainte ca eu să fiu primar ați inițiat acest proiect pe care noi l-am continuat, l-am semnat și acum îl implementăm cu toții. Și noi ne dorim să fie apa ieftină, toți primarii, și PSD, și PNL, numai că în acest proiect avem anumite impuneri. V-aș ruga, dragi consilieri, să înțelegem că nu a vrut nimeni să scumpească apa, nici măcar noi, dar este o condiție pe care noi, primarii, ne-am asumat-o, pentru că doar așa am putut să modernizăm infrastructura de apă și canalizare, ca să nu mai fie pierderi în viitor” a declarat Marian Dragomir.

Consilierul PNL Petrică Popa a spus că dacă pierderile cele mai mari pe rețeaua de apă potabilă sunt în mediul rural, nu i se pare corect ca locuitorii municipiului să suporte din buzunarul lor aceste pierderi care se produc în altă zonă a județului, dar primarul a precizat că dacă pierderile respective s-ar pune doar în sarcina locuitorilor din comunele unde există pierderi mari, acei oameni „de la țară” n-ar putea suporta asemenea prețuri.

Proiectul a fost adoptat cu 18 voturi ”pentru” și 7 ”împotrivă”.

Exit mobile version