Persoanele care sufera de psoriazis trebuie sa se protejeze de frig

Persoanele care sufera de psoriazis trebuie sa se protejeze de frig
Persoanele care sufera de psoriazis trebuie sa se protejeze de frig

Persoanele care sufera de psoriazis trebuie sa se fereasca de actiunea factorilor agresivi de mediu si sa isi ia masuri suplimentare de protectie in aceasta perioada, atrage atentia Asociatia Pacientilor cu Boli Autoimune.

Pielea este cel mai mare organ al corpului, cu un rol foarte important in apararea organismului de factorii externi, ea functionând ca o bariera intre organism si mediul exterior.

Iarna, din cauza temperaturilor scazute si a factorilor agresivi de mediu, precum frigul, vântul sau gerul, structura hidrolipidica a pielii este afectata iar functia de bariera a pielii este alterata. Pielea este mai vulnerabila si pentru ca este mai uscata, din cauza faptului ca la frig scade transpiratia si implicit gradul de hidratare.

Persoanele care sufera de psoriazis sunt afectate pe timp de iarna. Pe lânga impactul pe care-l are frigul, pielea acestora nu beneficiaza de pe urma expunerii la ultraviolete pe cale naturala, asa cum se intâmpla pe timpul verii.

In cazul persoanelor cu psoriazis, pielea necesita o ingrijire foarte atenta, cu atât mai mult in sezonul rece. Este recomandat ca persoanele bolnave sa foloseasca creme emoliente si produse hidratante pentru a pastra intact filmul hidrolipidic al pielii. Produsele hidratante si emoliente ar trebui folosite atât pe zonele afectate de psoriazis, cât si pe zonele mai expuse la factorii de mediu externi.

Foarte important pe timpul iernii este si camuflajul vestimentar, manusile fiind necesare chiar daca temperatura exterioara nu este foarte scazuta.

Pentru persoanele cu psoriazis, iarna este un anotimp cu atât mai greu din cauza lipsei soarelui. Expunerea la ultravioletele naturale este considerata o parte importanta a tratamentului acestora. In acest caz, o solutie ar fi folosirea unei lampi cu ultraviolete artificiale, care sa compenseze lipsa razelor naturale.

Psoriazisul este o afectiune cutanata cronica, inflamatorie, caracterizata prin aparitia pe piele a unor placi rosiatice, proeminente, bine delimitate, acoperite de scuame (coji) alb-sidefii. Zonele cele mai afectate sunt scalpul, coatele, genunchii, dar aceasta afectiune poate afecta si alte zone precum palmele, talpile, pliurile, unghiile si uneori articulatiile. Psoriazisul este o afectiune sistemica, autoimuna si nu este contagios. In România aceasta boala afecteaza aproximativ 400.000 de persoane, de orice vârsta si orice sex, in timp ce la nivel mondial afecteaza aproximativ 4% din populatia globului.

Exit mobile version