Actualitate

Percheziții la Brăila într-un dosar de trafic de droguri și etnobotanice

Percheziții la Brăila într-un dosar de trafic de droguri și etnobotanice

Polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București – Serviciul Antidrog și procurorii D.I.I.C.O.T. au demarat o acțiune pentru combaterea traficului de droguri și de noi substanțe psihoactive, cunoscute popular cu denumirea de „etnobotnice”.

În cadrul operațiunii, a fost documentată activitatea infracțională a 23 de persoane, care ar fi acționat în București, Cluj, Constanța, Iași, Galați, Pitești și Brăila, fiind realizate 14 acțiuni de prindere în flagrant delict.

La data de 12.11.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a unui număr de 6 inculpaţi, pentru săvârşirea infracţiunii de efectuare de operațiuni cu produse susceptibile a avea efecte psihoactive, fără a deține autorizația prevăzută de lege, în formă continuată.

În cauză s-a reținut faptul că, o persoană de sex feminin, a constituit și a coordonat o rețea de traficanți de heroină ce aproviziona piața consumatorilor de pe raza municipiului București și a județului Ilfov.

În activitățile infracționale liderului era implicat concubinul acesteia, care era încarcerat într-un penitenciar, unde executa o pedeapsă cu închisoarea la care fusese condamnat în urma săvârșirii unei infracțiuni de omor. Împreună cu acesta, liderul a efectuat demersuri ca persoane aflate în libertate să introducă în penitenciar droguri de mare risc, însă în contextul instituirii, începând cu data de 16.03.2020, a stării de urgență pe întreg teritoriul României, aceștia au amânat punerea în executare a respectivului demers.

În urma cercetărilor s-a stabilit faptul că, liderul grupului era cel care se ocupa cu introducerea drogurilor în România, efectuând în acest scop deplasări în Turcia, unde avea stabilite relații vechi cu furnizori de heroină. Deplasările erau făcute periodic, la intervale de aproximativ 2 luni, iar pentru transportul direct al drogurilor, acesta folosea „cărăuși”, rude și persoane de încredere ale sale, care erau plătite cu sume cuprinse între 5.000 de euro și 10.000 de euro pentru fiecare transport.

Principalul asociat al liderului era cumnatul său care avea rolul de a ascunde drogurile introduse în țară și de a le distribui în cea mai mare parte către consumatori de pe raza cartierului Ferentari din București. Un rol important îl avea și fiul liderului care se ocupa de traficul de cocaină.

Alți membrii ai grupării aveau rolul de a efectua comenzi online pe Darkweb de substanțe psihoactive de pe teritoriul Olandei, plăţile fiind realizate cu criptomonedă Bitcoin.

Ulterior, substanţele erau livrate în România prin intermediul unor firme de curierat, ulterior fiind preluate şi comercializate către persoane care le revindeau consumatorilor.

La data de 11.11.2020 procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO București efectuat o acțiune de prindere în flagrant, pe raza sectorului 3 din capitală, ocazie cu care a fost depistat unul dintre liderii rețelei de traficanți, în timp ce transporta cantitatea de un kilogram de substanțe psihoactive, recent introdusă in țară, având Olanda ca țara de proveniența.

În continuarea activităților, în baza mandatelor obținute de la Tribunalul București, polițiștii au efectuat 17 percheziții domiciliare, în București, precum și în județele Ilfov, Constanța, Galați, Cluj, Brăila, Argeș și Iași. 23 de mandate de aducere au fost puse în aplicare.

În cadrul operațiunii, au fost ridicate, pentru cercetări, aproximativ 11 kilograme de noi substanțe psihoactive, 305 comprimate de medicamente, 32 de comprimate de metadonă, 4 grame de cannabis, 2 comprimate de XTC și diverse materiale și recipiente folosite la ambalarea și transportul drogurilor.

De asemenea, polițiștii au indisponibilizat un pistol cu gaz supus autorizării, 17 cartușe, 4 stații de emisie/recepție, o râșnița electrică, 3 mărunțitoare mecanice, 2 cântare electronice, 5.223 de lei, 955 de euro, 20 de telefoane mobile, 20 de cartele SIM și diverse înscrisuri cu valoare probatorie.

Acesta a dispus reținerea a 7 dintre persoane, urmând ca acestea să fie prezentate instanței de judecată, cu propunere de arestare preventivă, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de risc și de mare risc, trafic internațional de droguri de risc și de mare risc, efectuarea de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive și constituirea unui grup infracțional organizat.

La acțiune, au participat și jandarmi din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Polițiștii și procurorii continuă cercetările, în vederea documentării întregii activități infracționale.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •