Noaptea Cercetătorilor Europeni 2022, gravitând în jurul tematicii generale: „New science, trends and results”

În perioada  30 septembrie – 1 octombrie, cercetătorii din consorțiul ReCoNnect invită publicul larg să descopere lumea extraordinară a științei prin zeci de activități destinate minților curioase de toate vârstele, în cadrul evenimentului Noaptea Cercetătorilor Europeni 2022. Anul acesta, evenimentul se desfășoară sub patronajul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării și prezintă activități dintre cele mai diverse în 19 de locații din țară, toate gravitând în jurul tematicii generale: „New science, trends and results”.

Evenimentul aduce zona de cercetare de excelență din România în fața publicului larg, oferă zone pline de jocuri, concursuri cu premii, experimente sau expoziții pentru stimularea creativității, a gândirii critice, a curiozității. Intrarea este gratuită la toate activitățile propuse de partenerii din consorțiu. Institute de cercetare și de învățământ superior de prestigiu din România și-au unit eforturile pentru a oferi o experiență spectaculoasă publicului într-un mod interactiv, educativ și distractiv.

La Galați, Noaptea Cercetătorilor se va desfășura vineri, 30 septembrie, între orele 17.00 – 22.00 în Campusul Științei, Corpul D. Programul include: observații astronomice, ateliere interactive pentru adolescenți și copii, demonstrații cu roboți, experimente spectaculoase cu substanțe chimice, dar și multe alte ateliere interesante.

Nu vor lipsi standurile Facultății de Știința și Ingineria Alimentelor, acolo unde cu toții vom afla ce înseamnă mâncare sănătoasă direct de la specialiștii în inginerie alimentară, dar nici cele ale Facultății de Inginerie, de la care putem descoperi toate secretele imprimării 3D. Ateliere interesante vor avea și Facultatea de Științe și Mediu, unde pot fi urmărite experimente chimice care de multe ori îți dau fiori, dar și Facultatea de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică și Electronică. Aici, pasionații de mașini în miniatură vor avea posibilitatea să monteze singuri astfel de mașini și să le pună la treabă, totul sub atenta supraveghere a cercetătorilor noștri. O altă surpriză ne-a fost pregătită de cercetătorii de la Facultatea de Arte, care îi așteaptă pe pasionații de pictură și desen într-o aulă special amenajată, cu hârtii, creiane, pensule și acuarele.

Anul acesta, organizatorul Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați a pregătit ateliere și la Brăila, la Facultatea de Inginerie și Agronomie, dar și la Buzău, la sediul Extensiunii UDJG la Buzău (Euro Campus, str. Hangarului nr. 8).

Noaptea Cercetătorilor Europeni se desfășoară anual în peste 300 de orașe europene, iar în România, anul acesta, are loc în orașe precum București, Timișoara, Cluj-Napoca, Suceava, Galați și multe altele. Cu ocazia evenimentului, publicul larg va putea intra în dialog cu cercetători și va putea urmări experimente spectaculoase, demonstrații live și conferințe fascinante despre știință.

Activitățile consorțiului ReCoNnect se vor desfășura în București și alte 18 locații din mediul urban mare și mediu (Baia Mare, Bistrița, Brăila, Buzău, Cluj-Napoca, Fălticeni, Focșani, Galați, Măgurele, Pitești, Satu Mare, Suceava, Târgu Neamț, Timișoara) și din mediul rural în zonele Geoparcului UNESCO Ținutul Buzăului, Geoparcului UNESCO Țara Hațegului, Geoparcului Carpaterra și Geoparcului Oltenia de sub Munte.

Evenimentul de anul acesta este organizat de un consorțiu național din care fac parte Institutul Național pentru Fizică și Inginerie Nucleară – Horia Hulubei, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Institutul de Științe Spațiale, Institutul de Fizică Atomică, Universitatea din București, Universitatea Babeș Bolyai din Cluj, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava și Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați.

La nivelul Uniunii Europene, Noaptea Europeană a Cercetătorilor se înscrie în seria Acțiunilor Marie Sklodowska-Curie din proiectul cadru Horizon 2020. Evenimentele sunt finanțate prin HORIZON-MSCA-2022-CITIZENS-01, G.A. nr. 101061680.

Evenimentul va fi transmis și pe pagina de Facebook a Universității „Dunărea de Jos” din Galați, astfel încât tot mai mulți oameni să aibă acces la momentele unice care se întâmplă în acea seară.

Exit mobile version