Actualitate

Nava-școală ”Mircea” va putea fi vizitată joi și vineri de către brăileni

Nava-școală ”Mircea” va putea fi vizitată joi și vineri de către brăileni

Nava-şcoală „Mircea” desfăşoară, în perioada 14-23 septembrie, un marş de instrucţie pe Dunăre, pentru a încheia seria evenimentelor organizate cu prilejul împlinirii a 80 de ani de la intrarea în serviciul Marinei Militare Române.

După ceremonia de sosire în ţară, organizată la Constanţa, la data de 17 mai 1939, primul marş de instrucţie al navei-şcoală „Mircea” a fost executat, în luna iunie 1939, pe Dunăre, până la Galaţi, unde a participat la festivitatea de lansare la apă a primei nave de luptă care a fost construită în România, puitorul de mine „Amiral Ioan Murgescu”. Atunci nava nu a acostat în niciun port dunărean, iar la Galaţi a fost ancorată, în zona Palatului Navigaţiei.

Nava-şcoală „Mircea” va acosta la Brăila, joi, 19 septembrie, la ora 10.00, la pontonul primăriei, din zona Căpităniei Portului Brăila. Brăilenii sunt invitaţi să viziteze nava joi, 19 septembrie, orele 11.00-13.00 şi 15.00-19.00, şi vineri, 20 septembrie, orele 09.00-13.00 şi 15.00-19.00. La Brăila, Muzica Militară a Forţelor Navale va susţine joi, 19 septembrie, orele 17.30-19.00, un recital de piese din repertoriul marinăresc, pe faleză, în zona Căpităniei. Pe 21 septembrie, nava va părăsi Brăila şi se va îndrepta către portul Constanţa.

Comandor Mircea Târhoacă este comandantul  navei-şcoală “Mircea” a Marinei Militare Române. Este un brăilean care înainte de a absolvi Institutul de Marină ”Mircea cel Bătrân” a absolvit Colegiul Gheorghe Munteanu Murgoci din Brăila. La bordul navei care va acosta joi și vineri la Brăila se mai află trei brăileni, studenți ai Academiei Navale ”Mircea cel Bătrân” din Constanța, Gabriel Alexe, Valentin Vasile Frânaru, Robert Gigi Albu și Maximilian Andrei Voiculeț.

Construită în perioada 1938-1939, la Şantierul Naval „Blohm & Woss” din Hamburg, Germania, „Mircea” este un velier clasa A tip „Bark”, cu trei arbori (cel mai mare cu înălţimea de 44 de metri deasupra apei) şi 23 de vele, cu o suprafaţă totală de 1.750 mp. Nava a fost botezată cu numele „Mircea”, după numele domnitorului Mircea cel Bătrân, în timpul domniei căruia Ţara Românească a ajuns, pentru prima dată, la cea mai mare întindere teritorială, până la Marea Neagră. Nava are în prova, sub bompres, un galion, reprezentându-l pe domnitor îmbrăcat cu bluză albastră, mantie roșie și purtând pe cap coroana, simbol al domniei.

Nava-şcoală „Mircea” aparţine fiecărui român, pentru că o parte din banii necesari pentru achiziţionarea acesteia au fost strânşi din donaţii publice, în anul 1938, diferenţa fiind asigurată de guvernul român. Velierul este utilizat de Forţele Navale Române, ca platformă de practică marinărească pentru studenţii şi elevii militari, dar desfăşoară şi numeroase activităţi de diplomaţie navală, în timpul marşurilor de instrucţie.

Pentru a marca 100 de ani de la recunoaşterea internaţională a statului naţional unitar român, după Marea Unire din anul 1918, Marina Militară Română are în vedere realizarea unui marş de instrucţie în jurul lumii, în perioada 2021-2022, pentru a promova valorile culturii şi tradiţiilor româneşti.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •