Muzeul Brăilei „Carol I” este prezent la cel mai important eveniment dedicat artei din România cu 8 opere valoroase de Ion Theodorescu-Sion, artist originar din Ianca

Art Safari găzduiește în inima Capitalei o amplă expoziție de artă dedicată pictorului român Ion Theodorescu-Sion (1882-1939), unul dintre cei mai importanți artiști din perioada interbelică, născut în localitatea Ianca din județul Brăila. Cu această ocazie, Muzeul Brăilei „Carol I” a împrumutat Art Safari 8 lucrări din colecția sa pentru a fi parte din această retrospectivă națională.

În total, 150 de lucrări de artă au fost reunite la București, provenind de la muzee din toate colțurile țării, dar și din colecții private, multe dintre ele expuse pentru prima dată publicului. Expoziția poate fi văzută în cadrul Art Safari, de joi până duminică, până pe 14 mai, în centrul Bucureștiului.

Un pictor care a luptat pentru idealul Marii Unirii

Chiar dacă a trăit doar 57 de ani, Ion Theodorescu-Sion a fost un pictor de mare succes în perioada interbelică. Artistul a avut 14 expoziții personale, a participat la aproape toate saloanele oficiale din București și a expus alături de marii maeștri români din epocă.

Ion Theodorescu-Sion a produs senzație prin picturile sale, adevărate simfonii dedicate definirii „specificului românesc”. A fost un unionist convins și un erou-militar al Primului Război Mondial. Alături de picturile sale, la Art Safari sunt expuse și decorațiile și medaliile primite de acesta pentru eroismul său în Marele Război.

Sion a studiat în România și la Paris și a experimentat în toate stilurile artistice ale vremii sale (Impresionism, Pointilism, Fovism, Cubism, Simbolism). Dacă pe atunci a fost criticat pentru lipsa unui stil unitar, astăzi acest caracter eclectic îl face special. Compoziții Neo-românești monumentale, țărani portretizați grandios, femei înfățișate ca zeițe ale pădurii și naturi statice bogate în detalii sunt doar câteva dintre surprizele pe care expoziția le dezvăluie vizitatorilor, într-o scenografie aparte.

Expoziția „Ion Theodorescu-Sion. O viață de poveste” este curatoriată de Elena Olariu și poate fi văzută la Art Safari până pe 14 mai, de joi până duminică, în centrul Bucureștiului.

8 lucrări valoroase din colecția Muzeul Brăilei „Carol I”, în inima Capitalei

Din colecția Muzeul Brăilei „Carol I” au sosit la Art Safari 8 opere semnate de artistul originar din această parte a țării: „Natură statică”, „Natură statică cu flori” (2 lucrări), Pe gânduri (Portretul Luciei Popovici), „Vas cu maci roșii”, „Bărcile”, „Migdali la Balcic”, „Autoportret” și „Compoziție cu țărani”. Una dintre lucrările care iese în evidență este Portretul Luciei Popovici, „Pe gânduri”, realizat de Ion Theodorescu-Sion în 1924.

„Lucia Popovici a fost o figură feminină foarte controversată în epocă, fiind cunoscută în cercurile sociale înalte ale Bucureștiului drept iubita filozofului Nae Ionescu. Sion a reprezentat-o din profil, Lucia fiind considerată în perioada interbelică drept una dintre cele mai frumoase femei din Capitală”, declară Maria Munteanu, ghid Art Safari.

Exit mobile version