Munca la negru – 7% dintre anagajatii Romaniei sunt platiti „la plic”

Munca la negru - 7% dintre anagajatii Romaniei sunt platiti "la plic"
Munca la negru – 7% dintre anagajatii Romaniei sunt platiti „la plic”

 

România are un procent ridicat de angajaţi cu „remuneraţie parţială în plic”, 7%, faţă de media Uniunii Europene, care este de 13%. Cel mai mare procent, 11%, îl deţine Letonia, potrivit Eurobarometrului publicat ieri, informează Mediafax.

CE precizează într-un comunicat:

Acestea sunt câteva dintre constatările unui sondaj Eurobarometru, care arată că munca la negru continuă să fie larg răspândită în Europa, deşi amploarea şi percepţia problemei variază de la o ţară la alta.

România face parte dintre statele membre cu procent ridicat de „angajaţi cu remuneraţie în plic”, fiind înregistrat un procent mult mai mare decât media înregistrată în UE, se arată în Eurobarometru. 7% dintre români au recunoscut că primesc o parte din remuneraţie „în plic”, faţă de media UE de 3%.

În sondajul publicat ieri se mai arată:

Cel mai ridicat procent este în Letonia – 11 la sută -, însă aceasta este ţara în care a fost înregistrată şi cea mai importantă descreştere a numărului acestor angajaţi (16 la sută).

60% dintre respondeţi indică faptul că preţurile mai mici au reprezentat principalul motiv pentru achiziţionarea de bunuri sau servicii care implică muncă „la negru”, iar 22% menţionează că au făcut-o ca favoruri pentru prieteni, conform Eurobarometrului efectuat în cele 28 de state membre. Jumătate dintre cei care au recunoscut că au lucrat la negru au menţionat avantajele pentru ambele părţi ca fiind principalele motive pentru care au acceptat acest lucru, 21% au invocat dificultatea de a găsi un loc de muncă cu forme legale, 16% – percepţia că impozitele sunt prea mari, iar 15% – absenţa altor venituri, potrivit Mediafax.

Ţările care înregistrează cel mai mare procent de angajaţi la negru (11%) sunt: Letonia, Olanda şi Estonia.

 

 

Exit mobile version