Mărțișorul prin ochiii brăilenilor

Articol de Maria Olteanu

Astăzi, cu ocazia zilei de 1 martie, brăilenii au păstrat tradiția mărțișorului și au oferit în dar apropiaților cel mai cunoscut simbol al primăverii. Acesta este un simbol exclusiv românesc mărţişorul reprezentând un semn de recunoștință care a fost adoptat şi de unele popoare vecine, cum sunt bulgarii, datorită frumuseţii tradiţiei.

Brăilenii au luat cu asalt expoziția de mărțișoare de pe strada Regală, pe care le-au oferit oamenilor dragi. Pandemia nu i-a făcut să se izoleze pe plan emoțional, pentru că zâmbetul de pe chipurile oamenilor la primirea unei flori sau al unui mărțișor este foarte important, mai ales în perioada aceasta.

Primăria Municipiului Brăila a organizat și în anul acesta un “Târg de Mărțișor”, acolo unde brăilenii  pot cumpăra diferite simboluri pentru a păstra tradiția, dar și pentru a stârni bucuria pe care o oferă această frumoasă zi ce anunță venirea primăverii.

Comercianții care și-au expus produsele pe strada Regală spun că “vânzarea mărțișoarelor merge mai bine față de anul trecut, atunci când vremea a fost una nefavorabilă, aceștia ieșind în pagubă din cauza codurilor meteo de vreme rea.”

Vasilica Sisea, reprezentantă a asociației “Magia Binelui” declară că: Oamenii s-au apropiat mai mult din pricina pandemiei, au avut timp să petreacă mai mult unii cu ceilalți, au ajuns să se iubească mai mult, astfel încât lucrurile s-au petrecut ca și cum nu s-a întâmplat nimic”.

Pandemia a avut un efect benefic pentru brăileni, atâta timp cât “Avem voie să oferim un mic dar ce stârnește zambete, chiar și sub măști.” Anul acesta, mărțișorul perfect este unul handmade, care vine la pachet cu câte o poveste.  De asemenea, “mărțișoarele sunt dezinfectate, iar mai apoi date spre vânzare”.

Preţurile pornesc de la un leu, mergând pe strategia de a nu rămâne cu marfa pe tarabă, însă sunt şi mărţişoare care ajung şi la peste 50 lei. 

Târgul de mărţişoare de pe Regală este deschis până pe 8 martie, astfel încât brăilenii sunt așteptați de către comercianți să cumpere în numar cât mai mare simboluri ale primăverii, pentru a le oferi cu căldură oamenilor dragi.

Exit mobile version