Marius Mitescu: „Piața Mare” sau „Neputința lui Marian”

Piața Mare este cunoscută tuturor brăilenilor, de ani de zile, drept locul unde își pot face cumpărăturile, aprovizionându-se cu fructe, legume, brânzeturi, lactate, carne și tot ce mai au nevoie pentru traiul de zi cu zi. Clădirea Halelor, în sine, este un simbol al Brăilei, fiind edificată, la inițiativa și în mandatul primarului Radu Portocală – Primar PNL al Brăilei în perioada 1922-1925. Liberalul Marius Mitescu spune că și în anul 2024 „Piața Mare” este tot un simbol, dar o imagine comprimată a haosului si dezorganizării din Brăila și a neputinței actualei administrații.

”La o simplă trecere prin zona comercială te izbesc, cum nu ar trebui, mizeria, mirosurile și lipsurile evidente, dar mai ales tristețea și resemnarea vânzătorilor, singurele pete de culoare fiind fructele de sezon, legumele și florile. Trebuie să stai de vorbă un pic cu oamenii ca să poți înțelege ce se întâmplă, ce îi macină, de ce nu au acea bună dispoziție specifică vânzătorilor dintr-o piață extrem de populară, unde oamenii vorbesc, chiar socializează. Așa am aflat multe. Problemele cu care se confruntă comercianții sunt diverse și e clar că nu sunt băgați de nimeni în seamă, în speță de conducerea Administrației Piețelor și Târgurilor Brăila.

Pentru că dacă și-ar da un minim de interes, ar putea constata, de exemplu că în toată Piața Mare este fix o singură toaletă cu trei cușete (una pentru doamne și două pentru domni, preț bilet 1,5 lei), care deservește nu numai comercianții, dar și clienții. Civilizație, ce mai?! Și tot de civilizație ține și faptul că în toată Piața există o singură cișmea unde (țineți-vă bine) nu curge apă toată ziua. Spartan, nu?”, spune liberalul Marius Mitescu.

Liberalul mai spune că oamenii care vând în Piață plătesc chirie pentru tarabă, dar și o sumă pentru utilități, de care însă nu se bucură.

”Ar trebui să aibă acces la energie electrică dar  prizele sunt distruse sau nebranșate. Ar trebui să li se presteze servicii de curățenie dar conceptul e oarecum străin celor responsabili. Așa că își curăță de multe ori singuri.

Oamenii sunt supuși intemperiilor și stau toată ziua în soare, vânt, ploaie sau zăpadă, fără ca nimeni să se gândească la ei.

Există contract cu o firmă de pază, dar aceasta nu are, practic nicio obligație, responsabilitate, motiv pentru care oamenii trebuie să își asigure marfa zilnic, ceea ce e o adevărată corvoadă. Mai mult, se pare că noaptea în piață se consumă droguri, pentru ca dimineața vânzătorii calcă pe seringi”, a mai spus Mitescu.

Acesta spune că i-a întrebat pe comercianți, de ce nu-și cer drepturile stipulate în contract și aceștia i-au răspuns că nu există transparență și nici disponibilitate pentru dialog și că nu înțeleg, de exemplu, de ce Administrația se folosește de banii lor cu titlu de garanție (pentru cei din Hală), fără să-i depună într-un cont care să producă dobânzi.

Liberalul mai spune că oamenii care vând în Piață au încercat să comunice cu Administrația, dar răspunsul primit a fost : ”nu-ți convine pleacă!”. Mi-au mai spus și că „ au îmbătrânit și nu au unde să se ducă”.

”Un alt aspect semnalat de comercianți și extrem de actual este amplasarea neadecvată a unui depozit engros de legume, fructe, care a luat și foc zilele trecute, în imediata vecinătate a Pieței Mari. Cum se justifică inerția sau totala lipsă de interes a autorităților în a cumpăra pentru comunitate spațiul respectiv (pentru lărgirea Pieței sau pentru amenajarea unei parcări), după ce bunul a fost restituit succesorilor vechilor proprietari. De ce au permis autoritățile amplasarea unui depozit engros în „buricul târgului”, când aceste spații trebuie amplasate la marginea orașului? Am aflat din informații publice că incendiul s-a manifestat generalizat la o clădire (depozit de fructe) de aproximativ 1000 mp și la acoperișurile a două anexe învecinate, de cca. 100 mp. Oamenii mai spun că accesul ISU la depozite era blocat, că nu ar exista nici autorizație ISU și că în interior erau și butelii cu oxigen. Apare întrebarea legitimă – era zona respectivă o bombă cu ceas, oricând gata să explodeze?

Oameni buni, aici nu este vorba de critică. Este realitatea obiectivă pe care nu o mai putem ignora și pe care Primarul Marian Dragomir nu o mai poate „cosmetiza”: TAXE MARI si LIPSĂ DE CONDIȚII ELEMENTARE!

Piața Mare ar trebui să fie un loc accesibil tuturor, o competiție puternică pentru supermarketuri, unde producătorii locali să-și poată vinde marfa proaspătă și de calitate, în spații moderne cum sunt alte piețe din țară,  unde există AC, încălzire, apă, curent, un minim confort necesar desfășurării unui comerț decent. Practic, ceea ce definim normalitate. Piața Mare trebuie să fie corect sistematizată, să devină o piață populară, o piață rentabilă pentru clienți, dar și pentru comercianți.  

Tu, Piață, nu poți fi doar casier! Lucrurile pot fi schimbate dacă există voință și dacă accesăm bani europeni. Vrem un comerț civilizat și respect pentru brăileni. Aici și nu numai, Marian Dragomir și echipa sa au picat examenul”, spune revoltat Marius Mitescu, membru PNL.

Exit mobile version