Marcel Gurgu crede că nu e o întâmplare că doar anumite firme câștigă licitațiile în județul Brăila

Marcel Gurgu, fost viceprimar al municipiului Brăila în perioada 1998-2000, a vorbit în cadrul unei dezbateri despre cum se direcționau licitațiile către firmele de casă ale celor de la conducerea administrației locale de la acea vreme. El a precizat că în acea perioadă, viceprimarul care se ocupa de domeniul tehnic și economic era de drept președintele comisiei de licitație la toate licitațiile organizate de Primărie.

Gurgu a precizat că problema a apărut de la prima licitație la care el a fost președintele comisiei, când a constatat că atât el cânt și firmele interesate de licitație au primit caietul de sarcini în ultima zi. El afirmă că i-a spus directorului economic al Primăriei că nu este în regulă acest lucru, fiindcă și el, și firmele respective trebuie să știe din timp ce anume se cere și a solicitat ca la următoarele licitații să se dea documentația din timp, așa cum prevede legea, dacă nu cu 7 zile înainte, măcar cu 3 zile înainte.

„S-a ținut licitația. M-am uitat pe caietul de sarcini și erau greșeli intenționate, ca să câștige niște «fraieri»; au greșit o virgulă la anumite valori. Așa procedau. Am zis: Uite ce-ați făcut aici! Ați făcut-o intenționat, ca să câștige un prost, oamenii voștri! Data viitoare nu mai accept să dai acest caiet de sarcini în ziua ședinței. Oamenii ăștia trebuie să citească, să se documenteze, că sunt oameni de afaceri și vor să aibă și ei un profit.

A venit următoarea licitație. Mi-a adus iar caietul de sarcini în ultima zi. Și atunci am anulat licitația.

M-a chemat primarul și mi-a spus: „De azi înainte nu mai ești președintele comisiei de licitație!”. Și l-a adus pe domnul viceprimar Mușat, care era profesor de română. Săracul, la fiecare licitație venea la mine și mă întreba; Domnule inginer, aici cum să fac? Făceau ce voiau cu el! Trageți concluzia”, a spus Marcel Gurgu.

Acesta a mai spus că poate să mai dea și alte exemple concrete și de aceea nu a mai candidat în 2020, dar acum s-a hotărât să candideze din nou când a văzut ce se întâmplă în administrația brăileană.

Marcel Gurgu a spus că în opinia sa, așa se procedează și în ziua de azi cu licitațiile:

„Licitațiile se fac cu firme de casă, cu dedicație. Vă dau un exemplu: cum credeți dumneavoastră că este posibil să se facă o licitație, un caiet de sarcini și să facă un studiu pentru Castelul de apă din Grădina Mare în prima variantă cu 1 milion de lei și nu s-a prezentat nimeni? Pentru că au fost niște incompetenți cei care au făcut acel caiet de sarcini și au făcut studiu de fezabilitate. L-au făcut în continuare, mă rog, la a treia variantă au dat o valoare cât de cât, dar nici acum acel studiu nu acoperă valoarea  lucrărilor care trebuie făcute. Și acum cel care a câștigat licitație se chinuie, pentru că sunt foarte multe lucrări care nu sunt prinse în studiu”, a declarat Marcel Gurgu, care a mai spus că în opinia sa nu e o întâmplare faptul că doar anumite firme câștigă licitațiile din municipiul și județul Brăila.

”Sunt firme de casă ale PSD-ului. Eu, unul, nu pot să cred că e o întâmplare, pentru că știu și am experiență! Nu este o întâmplare. Dar foarte multă lume conștientizează lucrul ăsta!”, a declarat Marcel Gurgu.

Exit mobile version