Marcel Cucu: Directia in care mergem este total gresita, pentru ca alte state europene au gasit solutii sa-si protejeze terenurile agricole

Marcel Cucu: Directia in care mergem este total gresita, pentru ca alte state europene au gasit solutii sa-si protejeze terenurile agricole
Marcel Cucu: Directia in care mergem este total gresita, pentru ca alte state europene au gasit solutii sa-si protejeze terenurile agricole

Vicepresedintele Asociatiei Producatorilor Agricoli din Braila, braileanul Marcel Cucu, a declarat la o conferinta pe teme de agricultura, unde a participat si secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu, ca directia in care mergem este total gresita, pentru ca alte state europene au gasit solutii sa-si protejeze terenurile agricole.

“Directia in care mergem este total gresita pentru ca alte state europene, membre UE, au gasit solutii sa-si protejeze terenurile agricole prin legi care au fost corelate cu acquis-ul comunitar, precum Germania, Italia, Franta, Ungaria, iar noi in continuare incurajam acest demers. De asemenea, investitorii straini au alte facilitati, iar cei romani nu au instrumente pentru a concura cu ei pe piata pamantului”, a declarat Marcel Cucu.

In replica, Achim Irimescu a subliniat ca nu considera ca suprafata achizitionata de straini ar fi pierduta, deoarece a fost folosita pentru agricultura. “Va dau exemplul investitiilor daneze in Romania, care sunt foarte serioase. Ei au 150.000 de ha si realizeaza productii record de 10 tone la ha la porumb. Sunt si eu roman si mi-as dori ca tot terenul sa fie al romanilor, dar haideti sa vedem realitatea. Atatia ani s-au putut cumpara terenurile fara probleme si ma indoiesc ca persoanele fizice sunt cele care vor cumpara acum dupa ce persoane juridice au cumparat un milion de hectare. Din pacate, am deschis usa pentru achizitia terenurilor atunci cand am permis achizitia catre persoane juridice. Nu cred ca pericolul mare este la persoanele fizice straine”, a mai adaugat secretarul de stat in MADR.

Persoanele fizice straine nu pot cumpara terenuri agricole in Romania decat daca sunt firme cu actionariat strain si astfel sunt considerate persoane juridice romane. La ora actuala, circa 8,5% din suprafata arabila a Romaniei este utilizata de cetateni straini, care au cumparat in conformitate cu prevederile legale sau au concesionat suprafetele de teren cu cele doua conditionari care se regasesc in Codul Civil. Astfel, pentru persoanele fizice exista obligativitatea de a avea domiciliul in Romania, iar pentru persoanele juridice sau asociatii de a avea sediul in Romania daca doresc sa detina teren sau sa-l lucreze. Romania va introduce anumite conditii pentru persoanele fizice straine care vor dori sa achizitioneze terenuri agricole, incepand cu 1 ianuarie 2014, cand se va liberaliza piata funciara, a declarat secretarul de stat in Ministerul Agriculturii.

“Avem intentia sa introducem niste conditii, sigur nu poti discrimina investitorii straini fata de cei romani, dar ideea ar fi ca de la o anumita suprafata in sus, probabil de la 5 hectare, sa introducem cerinta ca ei sa fie agricultori, sa aiba cunostinte in domeniu. De asemenea, vrem sa convertim Agentia Domeniilor Statului la ceea ce este SAFOR in Franta, respectiv intr-un organism cu un drept de preemtiune, care in momentul in care se face o tranzactie cu terenuri, analizeaza cine este cumparatorul si daca nu prezinta suficiente garantii ca investitorul va face agricultura nu-i permite achizitia de terenuri”, a spus Achim Irimescu. Acesta a precizat ca ADS nu se poate transforma „peste noapte” intr-o astfel de structura, dar, din pacate, Romania nu mai are alte mecanisme la dispozitie. „Acum trei ani s-a analizat in Consiliul de Ministri de la Bruxelles situatia liberalizarii achizitiei de terenuri in Romania.

Concluzia a fost una foarte clara: nu sunt probeleme legate de achizitia terenurilor”, a adaugat reprezentantul MADR. Agricultorii considera ca directia in care merge Romania in acest sector este gresita, intrucat numai in ultimii 10 ani s-au pierdut un milion de hectare de teren arabil datorita achizitiei realizate de straini. Potrivit datelor MADR, suprafata agricola detinuta de straini in Romania la finele lui 2011 se ridica la peste 700.000 de hectare, reprezentand 8,5% din suprafata arabila a Romaniei.

Intr-un clasament al cumparatorilor de teren in Romania, pe primele locuri se afla Italia, cu 24,29%, urmata de Germania cu 15,48% si de tarile arabe cu 9,98%. Totodata, Ungaria detinea 8,17% din cele peste 700.000 de hectare de teren agricol cumparat in Romania, Spania 6,22%, Austria 6,13%, Danemarca 4,52%, Grecia si Olanda cate 2,4% si Turcia 0,78%.

Exit mobile version