Actualitate

Lupta de la Gemenele reconstituită la 75 de ani de la eveniment

Lupta de la Gemenele reconstituită la 75 de ani de la eveniment

Duminică, 1 septembrie 2019, de la ora 11.00, în comuna Gemenele, jandarmeria a organizat o manifestare inedită cu ocazie aniversării a 126 de la înfiinţarea Jandarmeriei Rurale. Inspectoratele de Jandarmi Judeţean Brăila şi Galaţi au pregătit ceremonial militar la Monumentul Eroilor din comuna Gemenele, în apropiere de locul unde pe 28 august 1944 s-a dus o bătălie între armatele germane și jandarmeria Română.

La ora 11.00, câteva sute de localnici erau prezenți la începerea unui eveniment la care au participat comandaţi ai celor două inspectorate de jandarmi din Brăila și Galați, comandantul IPJ Brăila, comandantul garnizoanei Brăila, inspectorul șef adjunct al ISU Dunărea, oficialităţi locale, dar şi sute de locuitori ai comunei Gemenele.

Locotenentul Sorin Neftode a trecut în revistă o scurtă istorie a luptei de la gemenele, din 28 august 1944, după care a urmat serviciul religios și discursurile oficialităților, care apoi au depus coroane și jerbe de flori la monumentul eroilor din Gemenele.

Ansamblul folcloric al comunei Gemenele a ținut un moment artistic de aproximativ 15 minute, iar primarul comunei a primit din partea inspectorilor șefi ai jandarmeriei din Brăila și Galați o diplomă. Parohia Gemenele a oferit membrilor ansamblului folcloric precum și altor copii prezenți la eveniment pungi cu fructe, dulciuri și băuturi răcoritoare.

Momentul mult așteptat a fost cel în care au fost reconstituite luptele purtate în data de 28 august 1944 în comuna Gemenele, între jandarmii români şi trupele germane.

Reconstituirea luptei s-a făcut pe locul unde a fost pe vremuri postul de jandarmi în comună, iar acum este căminul cultural. Evenimentul a fost unul spectaculos, cu muniţie de manevră folosită din plin şi cu o apariţie inedită, o motocicletă cu ataş de tipul celor folosite în perioada Celui De-al Doilea Război Mondial de militarii germani. Lupta s-a încheiat în aplauzele celor prezenți, care au salutat astfel respingerea atacului german de către soldații români.

Evenimentul s-a încheiat cu o parada militară a jandarmilor și a Muzicii Militare Reprezentative a Jandarmeriei Române.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •