Liberalii au cerut explicații pe tema majorării contribuției CJ Brăila către HC Dunărea, cu suma de 1,2 milioane de lei. Clauza de reziliere a contractului cu Costică Buceschi, în valoare de 20 mii de euro, va fi plătită din fonduri private

În ședința Consiliului Județean din 26 septembrie, pe ordinea de zi a fost și un proiect privind majorarea contribuției CJ Brăila, cu titlul de cotizație, la dezvoltarea activității sportive a HC Dunărea Brăila. Liberalii au vrut să știe de ce s-a ajuns ca să fie cerute aceste majorări prin care se va ajunge la un buget total de 16,8 milioane de lei (3,4 milioane de euro) numai de la autoritățile locale. Prin proiectul supus votului Consiliului Județean se propunea majorarea contribuției CJ cu suma de 1,2 milioane de lei, adică încă 10% față de bugetul aprobat inițial.

Consilierul județean PNL Alexandru Bucălău a întrebat dacă rezilierea contractului cu antrenorul Costică Buceschi înseamnă și cheltuieli suplimentare suportate de club. Acesta a invocat faptul că în urmă cu 15 ani, președintele clubului de la acea vreme a reziliat un contract înainte de termen cu un alt antrenor, iar acesta a câștigat în instanță plata salariilor conform contractului, în valoare de 277.326,32 lei. Consilierul liberal a mai dorit să afle și de ce ”au fost semnate contracte de activitate sportivă cu sportive de valoare, componente ale loturilor naționale de handbal din România și alte țări, motiv pentru care salariile sportivelor transferate au fost mai mari decat s-a previzionat la momentul conceperii bugetului pe anul fiscal 2023.” și de ce nu s-a urmărit ca aceste contracte să se încadreze în bugetul aprobat la începutul anului.

De asemenea, în solicitarea adresată de conducerea HC Dunărea către Consiliul Județean se precizează faptul că ”începând cu data de 01.01.2023 conform O.G 16/2022 ca urmare a modificării Codului Fiscal au fost introduse noi reguli pentru plata CAS si CASS, baza de impozitare privind salarizarea a suferit modificări majore, ca urmare a acestor praguri generate de Ordonanța de urgență”. Consilierul liberal Alexandru Bucălău a întrebat de ce nu s-a luat în considerare prevederile acestei ordonanțe încă de la conceperea bugetului, moment la care ordonanța era în vigoare.

De asemenea, Bucălău a întrebat de ce s-a ajuns ca inclusiv la echipa de tineret să fie aduse jucătoare din afara Brăilei, pentru care s-au plătit grile de transfer și de ce nu s-a mers doar pe jucătoare din Brăila la această echipă.

”Cu toții ne dorim performanță, dar nu cu orice preț! Mai ales că acest preț este plătit din banii brăilenilor” a mai spus Bucălău.

La toate aceste întrebări a fost rugat să răspundă președintele HC Dunărea, Adrian Manole, prezent și el în sală la momentul discuției proiectului de hotărâre. Manole a explicat că se va plăti suma de 20 mii de euro clauza de reziliere a contractului cu antrenorul Costică Buceschi, acești bani urmând a fi achitați din fonduri private. Manole a precizat că în anul 2022 conducerea clubului de handbal a atras aproximativ 3 milioane de lei din fonduri private și a spus că toate aceste decizii care nu sunt prevăzute în buget sunt asumate de conducere.

”Lucrurile astea din păcate se întâmplă. Sportul nu este matematică. Peste tot se întâmplă rezilieri sau probleme cu jucătoarele, cu antrenori, ș.a.m.d.. Consider că această schimbare este benefică. Mi-o asum. Ne-am asumat-o și nu avem nicio remușcare” a declarat Adrian Manole.

În privința campionatului de tineret, Manole a spus că a fost o schimbare care s-a produs în urma unei hotărâri a FRH în martie 2023, după ce a fost aprobat bugetul, iar aducerea unor jucătoare din afara Brăilei s-a făcut pentru a acoperi posturile deficitare pentru care echipele de junioare din Brăila nu puteau să le ofere și au fost aduse trei jucătoare pentru sau plătit grile de formare către cluburile lor, în valoare de 4-5 mii de euro fiecare.

Consilierul liberal a solicitat ca președintele CJ Brăila să explice de ce s-a acceptat această majorare, iar Chiriac a spus că performanța se face cu bani și a dat exemplul bugetului pe care-l are CSM București și salariul pe care îl are Cristina Neagu, dar acesta nu e cel mai fericit exemplu pentru că nu putem compara Bucureștiul cu Brăila din punct de vedere al banilor din cele două bugete, iar anul acesta echipa bucureșteană e departe de o performanță internațională. Președintele CJ Brăila a vrut să puncteze că această suplimentare este perfect legală, deși nimeni nu contestase acest lucru, ci se ceruse doar lămuriri de ce s-a depășit bugetul aprobat inițial.

Consilierul PNL Dănuț Lungu a intervenit și a spus că liberalii nu fac ”gargară”, așa cum a susținut Chiriac, și a întrebat dacă bugetul Consiliului Județean își poate permite să plătească atâțea bani către un singur club, în condițiile în care celelalte cluburi din Brăila nu au primit în total suma pe care clubul de handbal o solicită acum. Lungu a spus că cu acești bani se pot face alte lucruri în Brăila, acolo unde este nevoie. Lungu a insistat și el ca răspunsurile la întrebările adresate de Bucălău să fie oferite de președintele CJ Brăila și nu de președintele HC Dunărea Brăila, despre care a spus că îi respectă activitatea pe care o desfășoară.

”Noi discutăm de Consiliul Județean. eu am impresia că dumneavoastră nu știți care sunt atribuțiile dumneavoastră” a spus Lungu, adresându-se președintelui CJ Brăila.

Chiriac a cerut reprezentanților aparatului de specialitate din subordinea sa să spună dacă au fost îndeplinite toate condițiile legale pentru alocarea acestor fonduri suplimentare HC Dunărea, deși liberalii nu au contestat niciun moment legalitatea acestei alocări, ci au pus sub semnul întrebării oportunitatea deciziei respective.

Miercuri, 27 septembrie, a avut loc o ședință a Consiliului Local Municipal, către care HC Dunărea a solicitat suplimentarea contribuției cu 300 mii lei, dar acest proiect nu a fost inclus pe ordinea de zi.

Exit mobile version