Sâmbătă, 20 noiembrie, am asistat la un nou concert organizat de Filarmonica Lyra-George Cavadia. Pe scena sălii Tineretului a evoluat cvartetul Gaudeamus din Brașov, iar jumătate din spectatorii prezenți în sală au fost elevi.
Când i-am văzut pe copii adunați în fața sălii de spectacol, gălăgioși și veseli, aștepând să intre la concert, am avut o strângere de inimă. Mi-am spus că vor fi probleme cu liniștea în sală, esențială la un concert, și că interpreții vor pleca cu o impresie neplăcută de la Brăila, o impresie pe care brăilenii melomani nu o merită.
Nimic din toate acestea nu s-a întâmplat. Nu doar că tinerii spectatori s-au comportat cât se poate de civilizat. Ba chiar au ascultat cu atenție lucrările propuse și au aplaudat cu bucurie atunci când a fost cazul. Nici de ceea ce îmi era cel mai frică nu am avut parte: telefoanele mobile. Niciun telefon nu a sunat în timpul concertului, ceea ce nu se întâmplă nici la case mai mari.
Să vezi elevi de școală generală ascultând muzică de Mozart și Bach cu toată atenția este, să recunoaștem, un lucru surprinzător. Să remarci că ei știu cum să se comporte la un concert de muzică clasică este neașteptat. Și să simți că au făcut toate acestea bucurându-se de frumusețea muzicii este chiar îmbucurător.
Un mare merit revine interpreților, adică membrilor cvartetului Gaudeamus. Aceștia au propus bucăți muzicale frumoase și accesibile, au dat explicații scurte și la obiect înainte de fiecare piesă și, mai ales, au interpretat fiecare bucată muzicală fără cusur.
Un la fel de mare merit revine organizatorilor, adică Filarmonicii Lyra, pentru curajul de a organiza astfel de concerte educative. E clar că acest demers trebuie să continue pentru a forma astfel la copii gustul pentru marea muzică și obiceiul de a merge la concerte.
Nu în ultimul rând, ar trebui amintiți aici profesorii și părinții care i-au îndrumat sau însoțit pe copii la concert. O mai bună metodă de educație în domeniul muzicii decât mersul la concerte nu cred să existe.
Așadar să mulțumim cvartetului Gaudeamus pentru calitatea interpretării, să felicităm Filarmonica pentru ideea de a organiza astfel de concerte și, mai ales, să le spunem un mare “Bravo!” copiilor care au ales să-și petreacă seara de sâmbătă la un concert de muzică clasică.
P.S. N-am rezistat curiozității și am întrebat vreo doi puști aflați în sală de la ce școală sunt. Mi-au răspuns așa: “De la școala 2”…
Dan Rotaru