La nivelul județului Brăila au fost primite 36 de sesizări referitoare la posibile încălcări ale legii electorale

Până la ora 18, la nivelul județului Brăila au fost primite 36 de sesizări referitoare la posibile încălcări ale legii: 17 nu s-au confirmat, iar 5 sunt în curs de verificare. În urma sesizărilor au fost aplicate 13 sancțiuni contravenționale: în valoare de 3.400 de lei. Precizez că polițiștii efectuează în prezent cercetări cu privire la săvârșirea a 10 posibile infracțiuni, săvârșite de la începerea procesului de vot.

La data de 9 iunie a.c., la ora 11:45, un bărbat a sesizat faptul ca pe strada 1 Decembrie 1918, din municipiu, în interiorul unui cafe-bar, s-ar comercializa spre consum băuturi alcoolice. Din primele verificări a reieșit că societatea comerciala în cauză se află la mai puțin de 500 de metri de anumite secții de votare, iar administratorul ar fi oferit spre consum mai multor bărbați, băuturi alcoolice. Atât administratorul cât și cei șapte bărbați au fost sancționați contravențional cu amendă în valoare totală de 2.200 de lei conform prevederilor Legii 115/2015.

Angajații MAI vor verifica în continuare cu maximă atenție toate sesizările privind producerea unor incidente electorale.

  La data de 9 iunie a.c., la ora 12:50, polițiștii din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Făurei s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că un act de identitate ar fi fost scanat de trei ori în cadrul unei secții de votare din localitatea Ulmu, iar deținătorul actului de identitate nu se regăsește pe listele de alegători ale circumscripției electorale. Din primele verificări efectuate a reieșit că persoana în cauză și-ar fi exercitat deja dreptul la vot pe o listă suplimentară. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fraudă la vot.

   La data de 9 iunie, la ora 13:00, polițiștii din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Făurei s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că un act de identitate ar fi fost scanat în cadrul unei secții de votare din localitatea Cireșu, figurând fără drept de vot. Din primele verificări a rezultat că președintele secției de votare i-ar fi permis persoanei căreia ii aparținea actul de identitate să voteze deși sistemul informatic ar fi semnalat faptul că persoana nu are drept de vot. În cauză a fost întocmit dosar penal în care sunt continuate cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fraudă la vot.

    Duminică, 9 iunie 2024, la ora 13:20, polițiștii au fost sesizați cu privire la faptul că un membru al unei comisii de votare din municipiu ar fi înmânat din eroare unui alegător două buletine de vot destinate alegerii președintelui Consiliului Județean Brăila.În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fraudă la vot și complicitate la săvârșirea infracțiunii de fraudă la vot.

     De asemenea, la ora 13:30, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Brăila au fost sesizați cu privire la faptul că la o secție de votare din municipiu un alegător ar fi introdus două buletine de vot în urna destinată pentru alegerea primarului. Din primele verificări a reieșit că o femeie ar fi primit 5 buletine de vot, toate pentru alegerea primarului. În cauză s-a întocmit dosar sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fraudă la vot și complicitate la săvârșirea infracțiunii de fraudă la vot.

     La data de 9 iunie a.c., la ora 13:25, la sediul Poliției Orașului Ianca s-a prezentat un bărbat în calitate de consilier al unui partid politic care a sesizat faptul că la secția de votare de pe raza localității Perișoru s-a prezentat o persoană care deja își exercitase dreptul la vot, cu scopul de a vota din nou, motivând că din partea unui partid politic va primi 500 de lei. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de coruperea alegătorilor.

      La data de 9 iunie a.c., la ora 14:10, polițiștii au fost sesizați de către președintele unei secții de votare de pe raza localității Scorțaru-Nou cu privire la faptul că o persoană ar fi fotografiat buletinul de vot. Din verificări a rezultat că un bărbat de 34 de ani, ar fi fotografiat buletinul de vot. Acesta a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 600 de lei conform art. 108 lit. o) din Legea 115/2015.

       În cadrul acțiunilor desfășurate până la această oră în trafic, au fost verificate peste 221 de persoane cu 170 de vehicule, fiind aplicate 59 de sancțiuni contravenționale. Aceste verificări în trafic vor continua pe parcursul zilei.

       Exit mobile version